keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Eggyel több a szavazókörök száma

Zalaegerszeg címer
Hírek

Eggyel több a szavazókörök száma

2006 február 06 - hétfő
A törvényi szabályozásnak megfelelően Zalaegerszegen is felállt, és megkezdte munkáját a helyi választási iroda. Vezetőjétől, Kovács Gábor jegyzőtől megtudtuk, városunkban több mint 49 ezer választópolgár adhatja le voksát az országgyűlési képviselőjelöltekre 2006. április 9-én, majd 23-án. Jelen pillanatban a választási értesítők és az ajánlószelvények előkészítése, borítékolása folyik a polgármesteri hivatalban. Azokat február 6-a és 10-e között kapják kézhez a választópolgárok.

– Az értesítők és az ajánlószelvények kiküldésével egy időben elkészült a választásra jogosultak névjegyzéke, melyet február 8-a és 15-e között tekinthetnek meg az érdeklődők a polgármesteri hivatal földszintjén. Az esetlegesen felmerülő kifogásokat is ez idő alatt fogadjuk – tájékoztat dr. Kovács Gábor jegyző. – A névjegyzékhez tartozó másik fontos tudnivaló az igazolások kiadásának rendje. Az kérhet igazolást a területileg illetékes választási irodától, aki a lakóhelyétől eltérő helyen kíván szavazni. A levélben meg kell jelölnie, hogy a választások első, vagy második, illetve mindkét fordulójára kéri-e az igazolást. Igazolást április 7-én 16 óráig áll módunkban kiadni. Amennyiben valaki ajánlott levélben igényli az igazolást, úgy annak legkésőbb április 4-én meg kell érkeznie a választási irodába.

Azok, akik nem Magyarországon tartózkodnak a választások időpontjában, március 17-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Érdekessége a törvénynek, hogy míg hazánkban április 9-én bonyolódik az első forduló, addig külföldön április 2-án, míg az amerikai kontinensen április 1-jén adhatják le szavazataikat a választópolgárok.

Arról, hogy ki, hol adhatja le szavazatát, ugyancsak a választási értesítő szolgál információval. Érdemes ezúttal figyelmesen elolvasni a választás helyét feltűntető sorokat, több helyütt ugyanis változások történtek.

– Az országgyűlési választások alkalmával egy választókerületet alkot Zalaegerszeg. Ezen belül a korábbi 53-mal szemben 54 szavazókör került kialakításra. Egy esetben összevontunk, két helyen, a Kertvárosban és Csácsban pedig létrehoztunk új szavazóköröket – tudtuk meg a választási iroda vezetőjétől.
– A változtatásra azokon a helyeken volt szükség, ahol ugrásszerűen megnőtt a lakosság száma. Törvény írja ugyanis elő, hogy nem haladhatja meg az 1200 főt az egy szavazókörbe tartozók száma. Ezt figyelembe véve módosítottuk a szavazóköri beosztást.

A választási értesítő és az ajánlószelvény átvételét követően várhatjuk, hogy hozzánk is bekopogtatnak a jelöltek, vagy képviselőik. Jelöltet ajánlani március 17-én 16 óráig lehet. A jelöltté váláshoz 750 darab érvényes ajánlószelvényre van szükség, derül ki a választási törvényből. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: