keresés a weboldalon

Egy mesteri műalkotás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egy mesteri műalkotás

2013 május 31 - péntek
A Leuveni kódexben megtalált Ómagyar Mária-siralom Szűz Mária fájdalmát írja le. A mű gimnáziumunk rajztanárát is megihlette.

Tanárunk elmesélte nekünk festményeinek keletkezési körülményeit. Az alkotásokat egy év alatt festette, otthon, egyedül. Elmondása szerint, csak teljesen csöndben képes alkotni. A keretbe foglalt mű minden apró részletének elmondta történetét. Ábrázolása töredékes, mert maga a szöveges alkotás is töredékes.
Az első képen egy keresztet láthatunk. Körülötte sötét színek, maga a sötétség uralkodik. A művész ezzel szimbolizálja a szomorúságot, a tragikumot, a fájdalmat.
A következő képen Szűz Máriát festette meg, kezében a kis Jézussal. Az anyát, elmondása szerint, ,,barbárabbul” ábrázolja, ezzel a történet ősi mivoltát fejezi ki. Jézus egy kereszt alakú pólyába van bebugyolálva. A kép mestere ezzel azt jelképezi, hogy Mária sejti, esetleg tudja már mi lesz gyermeke szomorú sorsa. Következő mozzanatban Pilátust festette meg. Jézus is a képen látható, de csak félig, töredékesen, ugyanúgy, mint a következő ábrázoláson a szolga, mintha egy fal mögül nyújtana át valamit Pilátusnak.
A következő képsorozatok a keresztre feszítés történetét mutatják be. Tanárunk, Mária arcát hófehérre festette, Jézus arca pedig mintha fénylene, világítana. Jézus és édesanyja fájdalmát jelenítik meg ezek a képsorok.
A festményen, amelyen Krisztust leveszik a keresztről, egy különös fekete folt tűnik szembe. Ez szimbolizálja a tragikumot, Jézus halálát. A létra, a kereszt mintha falfestmény lenne.
Ahogy végigtekintünk a már jól ismert történeten, szembetűnik egy arckép Máriáról. A festő mintha egy arcban két arcot alkotott volna. Ez a kettősség a fájdalmas anya szimbóluma, ahogy osztozni akar fia kínszenvedéseiben.
Nekem az utolsó kép tetszett a legjobban. A művész ugyanazzal a szimbólummal, egy kereszttel zárja ezt a történetet. Ez a kereszt azonban nagyban különbözik az elsőtől. Míg az első színei sötétek, ez fényben gazdag alkotás. Itt már nem a tragikumot, szomorúságot idézi fel. Tanárunk magát a dicsőséges feltámadást fogalmazta meg benne, se mintha a Megváltó áldást szórna az emberiségre.
Ezt a képsorozatot látva, felidéződik az Ómagyar Mária-siralom sorai és megelevenedik előttem a bibliai történet is.
Horváth Réka (9.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: