keresés a weboldalon

Egy nap a dédinél

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egy nap a dédinél

2009 október 07 - szerda
Felseperni a tisztaszobát, felrázni a fosztott tollból készített dunyhákat – e két tevékenység is része az Egy nap a dédinél programnak, mellyel a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága várja a tanév során jelentkező iskolai csoportokat a közelmúltban átadott zalalövői hajlított házban. A Göcseji Falumúzeumban tartott múzeumpedagógiai évnyitón a várható kínálatról és a szentendrei Múzeumi Oktatási és Képzési Központ képzési lehetőségeiről is információt kaptak a pedagógusok.

– A zalalövői hajlított ház egy mindenki számára látogatható nyitott létesítmény a falumúzeumban, melynek nagy szerepet szánunk a múzeumpedagógiai oktatásban – tájékoztatott dr. Vándor László megyei múzeumigazgató. – Az épületegyüttes és portája a maga valóságában mutatja be a 20. század eleji falusi miliőt, ahol nemcsak nézelődni, hanem kézbe fogni és használni is lehet a korabeli népi munka- és egyéb eszközöket.

Az autentikus környezetben végzett tevékenység, foglalkozás „élővé” teszi a múzeumpedagógiai tanórákat, ezért számítunk a város és környékbeli pedagógusok és diákok érdeklődésére. Hasonló céllal nyitottuk meg 2003-ban a foglalkoztató házat, amely számos programnak adott már helyet.

Az évnyitón bemutatkozott a szentendrei Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, mely uniós pályázatot nyert a múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése témakörben.

Nagy Zsuzsanna koordinátori referens elmondta, a múzeumok hármas funkciójában kiemelt szerepet szánnak a bemutatásnak, a látogatóbarát múzeumok kialakításának. Küldetésüknek érzik a hazai múzeumok megújítását módszertani fejlesztésekkel és képzésekkel, a kompetencia-fejlesztő közoktatás támogatásában ugyancsak elkötelezettek; képzésekkel várják a múzeumpedagógiai oktatásra, nevelésre vállalkozó óvónőket, tanítókat, tanárokat.

Molnárné Raposa Irén, PR osztályvezető, múzeumpedagógus elmondta, a hajlított ház élő környezete lehetőséget kínál korabeli eszközökkel végzett munkára, kézműves mesterségek gyakorlására. A konyhában hagyományos göcseji ételek készíthetők, a gyerekek illetve a látogatók a régi falusi élet napi teendőibe is beleélhetik magukat. A gyerekeknek szóló kínálatot két fő részre osztják, múzeumi tanórákat a nagyobb diákoknak, míg a múzeumpedagógiai gyermekfoglalkozásokat az óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlják.

Kissné Kovács Ágnes, a megyei múzeum MOKK koordinátora bemutatta az új foglalkoztató füzetet, ami remek segédanyag. A jelenlévő pedagógusok ezt követően megtekintették a felújított portát, ahol részt vettek egy foglalkozáson, majd a program zárásaként megkóstolták a kemencében pirított dödöllét. A múzeumpedagógiai foglakozások tavasszal indulnak, melyről részletes tájékoztatót kapnak az érdekeltek.

(Zala-Lap, A. L.
Fptó: Z. A.)

Tartalom megosztása: