keresés a weboldalon

Egy ritka hangszer az Övegesben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egy ritka hangszer az Övegesben

2008 március 11 - kedd
Egy ritka hangszer, a marimba hangjait és az azt megszólaltató Takács Ferenc zenetanár virtuozitását csodálhatták meg a napokban egy rövid bemutató erejéig az Öveges ÁMK diákjai. Az intézmény vezetése a zalaegerszegi újévi koncerten tapsolhatott egykori diákjuk előadásának és minél előbb szerették volna ezt megismertetni a jelenlegi tanulókkal.

A megfelelő alkalom erre egy az iskolában szervezett kiállítás kapcsán adódott, amikor is a különböző művészetek lélekre gyakorolt felemelő hatását kívánták hangsúlyozni.
A marimba egy Mexikóból származó ütős hangszer. A jól ismert xilofon mélyebb hangú rokona, mely 49 hanglapból áll, termetes, 160 cm hosszú, rezonátor csővel ellátott, négy oktávnyi hangtartománnyal rendelkező hangszer.

Világhírű művelője Keiko Abe japán marimba művésznő, zeneszerző, akinek néhány műve Takács Ferenc közreműködésével az Öveges ÁMK – ban is felcsendült. Bár a marimba szinte bármely zenei stílus hangszerelésébe helyet kaphat, ahogy arra leghíresebb hazai művelője, Zsoldos Béla zenész, zeneszerző is számos példát szolgáltatott, Takács Ferenc egyelőre csak komolyzenei koncerteken lép színpadra. Legközelebb Ausztriában, Zalaegerszegen pedig a nyár folyamán. Akinek megtetszett a marimba, némi ütős hangszer előtanulmányok után, a zalaegerszegi Pálóczi Zeneiskolában sajátíthatja el sok-sok gyakorlással a rajta való játékot. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: