keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Egyedi szakok indulhatnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egyedi szakok indulhatnak

2004 november 05 - péntek
A felsőoktatási intézmények között évek óta óriási harc folyik a hallgatókért, s ebből a versengésből azok az egyetemek és főiskolák kerülnek ki győztesen, akik egyedit és különlegeset tudnak az oda jelentkező tanulóknak nyújtani. Ezt az elvet követi a Egészségügyi Főiskola is, hiszen az intézmény vezetői a jövőben két, Magyarországon eddig még nem létező szak beindításán dolgoznak.

– Intézményünk a jövőben két új főiskolai szak, mégpedig a fogászati higiénikus és a foglalkoztató terapeuta képzés beindítását tervezi. Mindehhez az adta az alapot, hogy a pillanatnyilag oktatott három szakunk közül az ápolóképzés nem igazán örvend nagy népszerűségnek a továbbtanulók körében. Az ide jelentkezők száma évről évre csökken, ezért úgy gondoltuk, hogy képzési palettánk bővítésével még vonzóbbá tesszük a főiskolánkat – fogalmazott Zsigmond Edit, az iskola igazgatója. – Felméréseink szerint a két szakra nagy igény mutatkozna a régióban, sőt kuriózumnak is tekinthetjük ezeket a képzéseket, hiszen Magyarországon ezen területen főiskolai oktatás még nem létezik. Megemlíteném, hogy hazánkat kivéve valamennyi európai uniós országban évek óta működik foglalkoztató terapeuta képzés, azaz ezekben az országokban ez egy elfogadott szakmának számít.
Az egészségügyi főiskola régóta áll kapcsolatban több európai egyetemmel, valamint főiskolával. Ennek keretében sok oktató és hallgató vehetett részt külföldi tanulmányúton, ahol bepillantást nyerhettek az ott folyó szakmai munkába. A zalai intézmény munkatársai itt találkoztak először a foglalkoztató terapeuta és a fogászati higiénikus képzéssel. Nagyon megtetszett nekik, s ekkor vetődött fel a gondolat, hogy Zalaegerszegen is be kellene indítani ezeket az Európában nagy népszerűségnek örvendő szakokat. Ennek első lépéseként egy évvel ezelőtt két főiskolán tanító oktató – Czömpöl Orsolya és Császárné Gombos Gabriella – bekapcsolódhatott a Foglalkoztató terapeuták Felsőoktatásának Európai Szervezete (Enothe) által rendezett posztgraduális képzésbe, ahol a szakkal kapcsolatos ismeretekkel vértezik fel a résztvevőket.
– Az Európai Strukturális Alaphoz nyújtottunk be pályázatot, amelyben mi a két új szak beindítását és technikai feltételeinek megvalósítását céloztuk meg. A beadott projektek eredményét előreláthatólag év végén teszik közzé, s reméljük, főiskolánk sikerrel fog szerepelni. Amennyiben elutasítják a pályázatunkat, mi akkor is hozzáfogunk az új szakok tantervének kidolgozásához. A tervek szerint 2006 szeptemberében indulna a két képzés, de a végső dátum nagyban függ az akkreditációs folyamatok ütemétől.
– Mit kell tudni a két szakról?
– A foglalkoztató terapeuta feladata a fizikailag és szellemileg sérült emberek egészségének és jólétének fejlesztése, életminőségének javítása, az önellátás, a produktív és szabadidős tevékenységek területén. Őket leginkább kórházakban, rehabilitációs és szociális intézményekben alkalmazzák. A fogászati higiénikus tevékenysége a fogászati prevenció gyakorlati módszereinek kidolgozására és végrehajtására terjed ki. Ezek a szakemberek a szakrendelések mellett óvodákban és iskolákban is végzik munkájukat. Előreláthatólag egy-egy tanévben szakonként 20 nappalis és 20 levelezős hallgató végezhetné tanulmányait a két képzésben. A munkaerő-piaci igények egyébként azt mutatják, hogy sok ilyen szakemberre lenne szüksége a különböző intézményeknek – közölte az igazgató.
Császárné Gombos Gabriella, az egészségügyi főiskola tanársegédje elmondta: a közelmúltban náluk vendégeskedett a Foglalkoztató terepeuták Felsőoktatásának Európai Szervezetének ügyvezető igazgatója, Hanneke van Bruggen. A főiskola munkatársaival a szakember látogatást tett az Oktatási Minisztériumban, valamint itt-tartózkodása alatt több olyan intézményben is megfordult, ahol feltétlenül szükség lenne az új szakot elvégző szakemberekre. Ennek köszönhetően a holland vendég megbizonyosodhatott arról, hogy hazánkban is lenne létjogosultsága a foglalkoztató terapeuta szak beindításának. Hanneke van Bruggen egyébként ígéretet tett arra, hogy minden erejével segíteni fogja a szakok zalaegerszegi elindulását.
Megtudtuk, a főiskola az új képzésekhez szükséges technikai eszközállomány beszerzését megpróbálja pályázati forrásból megvalósítani, s a személyi feltételek is adottak a szakmai munkához.

Tartalom megosztása: