keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Egyedüliként Zalából (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egyedüliként Zalából (Videó)

2011 március 03 - csütörtök
Az egyetemi félév kezdetétől, február elejétől a Zeneakadémia tanára Ifj. Horváth Károly. A zalai népzenész gyermekkorától kezdve otthonosan mozog a hagyományőrzés terén: népzenekutató, zenepedagógus, népművelő édesapja a népzene szeretete és tisztelete mellett a gyűjtés örömével, és gyűjteményének feldolgozásával is megajándékozta őt. A „Népművészet ifjú mestere” címet ifj. Horváth Károly 1986. óta birtokolja, akkoriban még évente ketten kaphatták meg ezt az elismerést. A zalai népzenész egyelőre kéthetente egy napot, szeptembertől azonban ennél többször tanít Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Zalai népzenészként ez mindenképpen nagy elismerés- mondja ifj. Horváth Károly – nem csak a személyes életút fontos állomásaként fontos; sokkal inkább az a lehetőség kiemelkedő, hogy a zalai népzenei kincs végre megkapja azt a nyilvánosságot, amelyet megérdemel. A népzenész nem csak tanít: gyakran zsűriz tehetségkutatókon, önálló műsora van a lendvai rádióban, és édesapja népzenei gyűjtését is gondozza. Rendkívül szerteágazó tehát az a tevékenység, amelyek végső célja ugyanaz: feltárni és megőrizni a zalai népzenei örökséget.

Ifj. Horváth Károly Nován született, édesapja hivatásának, gyűjtésének köszönhetően gyermekkorától a népi hagyományok, a népzene körül forog az élete. Első hangszere a körtemuzsika volt, ma saját bevallása szerint hat fő hangszeren játszik: megtanult zongorázni, brácsázni, fuvolázni, bőgőzni, cimbalmozni, játszik népi furulyán és töröksípon, emellett az ország legjobb tekerőlantosai között tartják számon. Végzettsége szerint ének-zene tanár és népművelő (Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola 1987), majd a népzene-tanításához Nyíregyházán szerzett ének, zene, népzene szakon másoddiplomát. Manapság a Pálóczi-Horváth Ádám Zeneiskola mellett a Zeneakadémia népi ének tanszakán is oktat.

A népzenész reményei szerint a zalai népzenei örökség a Zeneakadémián való tanítás által bekerül az egyetemi oktatásba, és ezzel méltó helyére kerül. Zalai tanár egyébként eddig még nem tanított a Zeneakadémián.

 T.S.É./Cs.M.

Tartalom megosztása: