keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Egyre több az allergiás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egyre több az allergiás

2005 április 11 - hétfő
Elkészült az első, Zala megyére érvényes pollennaptár, amely 1994-2004 között a húsz legmagasabb pollenszámot adó növényfaj virágzási, pollenszórási időtartamát és két gombafaj spóraszórását mu-tatja be havi bontásban, februártól októberig – hangzott el az ÁNTSZ megyei intézetének sajtótájékoztatóján.

Dr. Kvarda Attila megyei tiszti főorvos hangsúlyozta, a környezeti ártalmak globális jellegű népegészségügyi problémát jelentenek, ezért a levegőben található különböző szennyező anyagok egészségkárosító hatásának vizsgálata, monitorozása rendkívül fontos népegészségügyi feladat. Tekintettel arra, hogy a jó idővel együtt beköszöntött a pollenallergia, a most elkészült pollennaptár nagy segítséget nyújthat a felkészülésre az orvosnak, betegnek egyaránt, mivel a betegek kezelését a tünetek várható megjelenése előtt érdemes megkezdeni, és folyamatos terápiában kell részesíteni őket.

Az ÁNTSZ megyei intézeténél 1992 óta működik pollenfigyelő állomás, amely harminchárom növényfaj és két gombafaj előfordulását figyeli rendszeresen. Dr. Németh Istvánné, az egészségfejlesztési osztály vezetője elmondta, a 11 év adatait tartalmazó pollennaptár a megyére jellemző húsz növényfaj és két gombafaj pollen- és gombaszórási időtartamát mutatja be. Mint mondta, Zalában és a megyeszékhelyen is közepes allergizálási fokkal bírnak a tavaszi fák, melyek pollenjei egészen júniusig megtalálhatók a levegőben.

Dr. Tehenes István, a megyei kórház pulmonológiai osztályának vezetője elmondta, a megyében az allergiás asztma tekintetében évente 250-300 új beteget, míg a szénanátha esetében mintegy 1000 – köztük 5-600 zalaegerszegi – új beteget regisztrálnak. A megbetegedések többsége poliallergiás, az egyén több allergénre érzékeny, vagyis szinte az egész szezonális időszakban beteg, ezért a terápiában nagyon fontos a folyamatosság. Az osztályvezető főorvos tájékoztatott arról is, hogy az allergiás asztma gyógyszeres kezelésében kétféle, nagy hatékonysággal bíró, úgynevezett kombinált gyógyszer került nemrég forgalomba.

Tartalom megosztása: