keresés a weboldalon

Egyre több helyen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egyre több helyen

2006 március 24 - péntek
Nagy lendületet vett Zalaegerszeg kerékpárút-hálózatának fejlesztése. A napokban munkához láttak a közbeszerzési pályázatot nyert kivitelezők a Posta úton és a Vizslaparkban. A két új kerékpárszakasz kiépítésének összköltsége megközelíti a 150 millió forintot.

– Városunk önkormányzata az elmúlt évben határozott a már meglévő kerékpárút-hálózat fejlesztéséről. A költségek egy részét hitelfelvétellel teremtette elő a közgyűlés. A pénzeszközök rendelkezésre állását követően elkészültek a két új kerékpárút tervei, beszereztük a szükséges engedélyeket, majd elindítottuk a közbeszerzési eljárást. Ez utóbbi november végén zárult le, akkor azonban már nem láttuk értelmét megkezdeni a munkálatokat, így a konkrét kivitelezés az idei évre tolódott – mondta el érdeklődésünkre Kámán István, a polgármesteri hivatal közlekedési és útépítési csoportvezetője.

A kerékpárosok nagy örömére, a város két frekventált helyén teremtődik meg a beruházások révén a biztonságos biciklizés lehetősége. Folyamatban van a kerékpárút kiépítése a déli városrészben, míg a városközpontban zajló munkálatok eredményeként az Alsóerdőtől egészen a termálfürdőig kerekezhetünk hamarosan.
– Nagy igény jelentkezett a kerékpárútra a Flextronicstól a vasútállomás irányába. A pályaudvartól a MOL-hoz vezető bejáró útig már korábban elkészült a bicikliút, ezt kívánjuk most folytatni – beszél a részletekről a csoportvezető.

– Kívülről befelé haladunk, azaz a Flextronics külső telephelyénél kezdődött a kivitelezés. Első lépcsőben a volt MOM épületéig valósul meg a kerékpárút, amely egyben a gyalogos forgalomnak is helyet ad. A munkálatokat nehezíti, hogy egy időben három beruházó szeretne dolgozni a szóban forgó területen. Össze kellett hangolnunk a teendőket a déli ipari övezet vízellátásával, illetve a telefonvezeték védelembe helyezésével, amire a vasútvillamosítás miatt van szükség. A másik készülő kerékpárút a termálfürdőt célozza meg. Az Alsóerdőről már korábban elindított bicikliút folytatásáról van szó. Mint ismeretes, a Déryné utcánál véget ért a biztonságos kerékpározási lehetőség. Most szeretnénk kivezetni a bicikliseket egészen az Olai bisztróig, majd onnan kerékpár-, és kerékpározható úton a termálfürdőig. Jelen pillanatban ennek a szakasznak egy másik irányán folyik a munka, nevezetesen a Vizslaparkban. A két kerékpárút megépítésének határideje május 30-a. 

Míg a kivitelezők szorgalmasan építenek, az önkormányzat munkatársai már újabb kerékpárutak tervezésén dolgoznak, melyhez az idei évi költségvetés biztosította a keretet. Szerepel a tervek között a Zrínyi úti kerékpárút befejezése, azaz a még hiányzó – a volt MOM épülete és a MOL bejáróút közötti – szakasz megépítése, de szükség lenne a Csács irányába vezető kerékpárút tanulmányterveinek elkészítésére is.

Kámán Istvántól megtudtuk, ugyancsak tervezi az önkormányzat a korábban épült bicikliutak rendbetételét. Mind az alsóerdei, mind a Zrínyi úti kerékpárútra ráfér a felújítás. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: