keresés a weboldalon

Együtt spórolnak (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Együtt spórolnak (Videó)

2017 szeptember 26 - kedd
Határon átnyúló együttműködési megállapodást kötött a Varasd Megyei Gazdasági Kamara és a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A felek a jövőben olyan képzési program kidolgozásában és fejlesztésében dolgoznak együtt, melyek a passzív házak építését segítik.

A jövőben minden új épületnek közel nulla energiaiényűnek kell lennie – emlékeztettek a találkozón. Ez 2019-től középületekre, 2021-től pedig minden új épületre vonatkozik. A közel nulla érték azt jelenti: a házat annyira kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség – a létesítmény becsült élettartama alatt – megtérüljön – mondta Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője.

Ezeket a tananyagokat eljuttatják a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz, ahol majd beépítik a diákok tantervébe. Horvátországban 4 olyan szervezet is működik, ami az energiával foglalkozik, így ők kellő szakmai segítséget adnak a program kidolgozásához- tette hozzá Dragutin Glozinic, a Varasd Megyei Kamara elnöke.

Felmérések szerint egy passzív ház lakója a fűtés költségeit akár 90 %-al is csökkentheti. Ezek megépítéséhez azonban szakismeretre van szükség. A találkozón hangsúlyozták: a képzések elindításával párhuzamosan hozzáfognak az energiahatékonyság népszerűsítéséhez.

N.D./P.V.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: