keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Együttműködés a falumúzeumok között

Zalaegerszeg címer
Hírek

Együttműködés a falumúzeumok között

2005 december 01 - csütörtök
Három, egykor Nyugat-Pannóniához tartozott falumúzeum Európai Uniós pályázatot nyert egymás intézményeinek és programjainak népszerűsítésére. A Göcseji Falumúzeum, a burgenlandi Gerersdorf skanzenje, valamint a szlovéniai Rogatecben lévő falumúzeum között jött létre a közelmúltban szakmai együttműködés.

Marx Mária, a Göcseji Múzeum etnográfusa elmondta, hogy a pályázatot a burgenlandi kollégák nyújtották be, a szlovén és a magyar múzeumok pedig közreműködőként vesznek részt a programban. A három ország kultúrájában sok hasonlóság lelhető fel a néprajzi értékeket, építészetet, tárgyi kultúrát tekintve, és a települések kilométerben sincsenek túl távol egymástól. A sikeres pályázat tulajdonképpen egy hosszabb távú együttműködés alapját jelenti a múzeumok között. A cél az, hogy azok a látogatók, akik valamelyik falumúzeumot felkeresik, tudjanak arról, hogy a szomszédos országokban – ám egymástól mégsem túl messze – hasonló szabadtéri gyűjtemények működnek.

Az érdeklődés felkeltése érdekében az uniós forrásból az első körben egy háromnyelvű múzeumi katalógus készül, ami tartalmazza az együttműködésben részt vevő intézmények bemutatkozó anyagát. A kiadványban színes fotók, térképek, és magyarázó szövegek segítségével lehet információt gyűjteni a három skanzen elhelyezkedéséről és gyűjteményéről. Készül továbbá egy DVD is, ami főleg az ifjúságot szeretné közelebb hozni a múzeumokhoz. Az egyes városokban megállítótáblákat is kihelyeznek, hogy könnyebb legyen tájékozódni.
Marx Mária elmondta, hogy a távolabbi célok között szerepel a kiállítások és a művészek „cseréje” is. Sőt, mivel a gerersdorfi múzeum tulajdonosa grafikusművész, nemcsak népművészeti-, hanem kortárs művészeti anyagokból is várható majd vendégszereplés. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: