keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elbocsátások a Flextronicsnál

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elbocsátások a Flextronicsnál

2005 január 19 - szerda
December után újabb elbocsátások várhatóak a Flextronics Nyugat-Magyarországi Ipari Park egerszegi gyáregységénél. A munkaerő-kölcsönző által közvetített dolgozók után a tervek szerint most közel kilencszáz saját dolgozójától válik meg a többnyire elektronikai termékeket gyártó vállalat. A részletekről Papp Péterrel, a cég humánpolitikai igazgatójával és Kiss Ambrussal, a Zala Megyei Munkaügyi Központ igazgatójával beszélgetünk.

– Az üzleti előrejelzések a nem vártnál erősebben esnek vissza az első és a második negyedévben, ami az elektronikai cikkeket gyártó cégeknél jellemzően a leggyengébb időszak – mondja Papp Péter. – A csoportos létszámleépítés másik oka, hogy tavaly összevonták a sárvári és a zalaegerszegi ipari parkot egy szervezetté. Az öt gyáregységből három található Egerszegen. A tervek szerint ebből idén kettőt átszervezéssel egyesítenénk. Elsősorban a megrendelések csökkenése játszik nagyobb szerepet az elbocsátásban, maga az átszervezés kevesebb embert érintett volna.  Több vevővel folyamatosan változik a kapcsolatunk, így egy-két hónap múlva akár újabb megrendeléseket kaphatunk.
A humánpolitikai igazgató kérdésünkre elmondta: a tárgyalások jelenlegi fázisában a bejelentett 900 főből 300 a szellemi és 600 a fizikai munkavállalók száma. A pontos elbocsátási adatokról január végén várható döntés. Az érintett dolgozók ekkor kapják meg az értesítéseket az azután egy hónap múlva esedékes felmondásról. Papp Péter szerint ez a szám csökkenhet, hiszen még az alatt az idő alatt is szerezhetnek új megrendeléseket. A Flextronicsnál egyébként olyan adatbázist tartanak fenn, ami folyamatosan követi a volt munkavállalók hollétét. Így néhány hónap múlva a remélt létszámbővítés során elsősorban azokat a dolgozókat próbálják utolérni, akik már jól ismerik a cég termékeit, termelési kultúráját.

– A létszámleépítési tájékoztatást megelőzően nekünk már voltak sejtéseink, hogy év elején lesznek elbocsátások a vállalatnál. A gond az, hogy a Flextroinics a legnagyobb munkaadó itt a térségben.  A feldolgozóiparban dolgozik a Zala megyeiek egyharmada, ez önmagában is magas arány. Az itt kialakult foglalkoztatási szokások most sérülni fognak. A feldolgozóiparban dolgozóknak egyharmada ugyanis két vállalatnál, a General Electric és a Flextronics között oszlik meg – mondja Kiss Ambrus, a Zala Megyei Munkaügyi Központ igazgatója. – A helyzet komolyságát jelzi, hogy nincs olyan tartalék, ami felszívná a most szabadon megjelenő munkaerőt. A másik fontos dolog, hogy a Flextronics az elmúlt években többször felvett, majd elbocsátott embereket. Ez nem igazán nyerte meg a munkavállalók bizalmát és a mi tervezhetőségünket is megnehezítette. Most sem lehet tudni, hogy ebből a létszámleépítésből mennyi lesz a majd visszaveendő dolgozók száma, emiatt komoly gondjaink vannak a további intézkedések megtervezéséhez. Arra kell számítani, hogy ebből a létszámból talán több száz tartós munkanélküli lesz. Nem tudjuk a szakmai megoszlást, a végzettséget, a munkavállalók lakhely szerinti megoszlását, nekünk február végén fogják ezt pontosan bejelenti.
Kiss Ambrus elmondta, számukra az a könnyebbség, hogy az ipari parkban világszínvonalú termékeket gyártottak, így az onnan kikerülő dolgozók olyan termelési rendszert ismertek meg, ami ugyancsak világszínvonalú. Értékes munkaerőről van szó, hiszen saját bőrükön érzékelték a világpiaccal való minden napos kapcsolatot, követelményt. Az igazgató úgy véli, hogy a több száz elbocsátott dolgozó olyan termelési tényező, ami  csábító kell hogy legyen a befektetők számára. A munkaügyi központ úgynevezett válságkezelő stratégiája az, hogy ne morzsolódjon le ez a csoportban is értékes tudás és tapasztalat. Ha kell akkor még külföldre is elmennek házalni, tudatva, hogy itt micsoda értékes munkaerő van. A feladat nem lesz egyszerű, hiszen nemcsak a dolgozók, hanem a beszállítók, szolgáltatást nyújtók számára is változást jelent majd a létszámleépítés.
– A foglalkoztatást mint a gazdasági növekedés egyik tényezőjét és annak következményét, eredményét a munkaadóknak jobban tiszteletben kellene tartani, nem úgy, mint tavaly. Ha ezt nem teszik meg,  akkor képesek vagyunk azt a munkaerőt is felhasználni, amire most büszkék vagyunk és versenyképesnek gondolunk.

Tartalom megosztása: