keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Élen a számviteli

Zalaegerszeg címer
Hírek

Élen a számviteli

2005 november 23 - szerda
Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda 2005-ös rangsora alapján az országban működő 20 gazdasági képzést folytató főiskola közül a zalaegerszegi pénzügyi és számviteli Főiskola áll az első helyen. Ezt dr. Tóth József, az intézmény igazgatója jelentette be egy minap tartott sajtótájékoztatón.

Az intézményvezető elmondta: a gazdasági főiskolák diplomaérték szerinti rangsorában szembetűnő a Budapesti Gazdasági Főiskola minden karának, valamint kihelyezett karainak kedvező megítélése. Mindez azért roppant dicséretes, mert a főiskolák közötti rangsort a hallgatók véleményei alapján állították össze. Az összehasonlításban egyébként az iskolába való bejutást, a tanulmányok nehézségét, valamint a diploma hazai, illetve külföldi elismertségét vették figyelembe. Dr. Tóth József annak külön örül, hogy vidéki képzésként sikerült a képzeletbeli dobogó legtetejére felverekedniük magukat, azaz mindez azt jelenti, hogy a zalaegerszegi oktatást az egész országban elismerik.

Emellett a 2006-2007-es felvételivel kapcsolatos változásokról is szólt az igazgató. Elmondta: a felsőoktatási rendszer átalakulása miatt a korábbiakkal ellentétben most szakokra jelentkeznek majd a hallgatók. A pénzügyi és számviteli főiskolán három új BSc-s szak – gazdálkodási menedzsment, pénzügy és számvitel, valamint emberi erőforrás szak – indul. Ennek keretében három szemeszteren keresztül egy úgynevezett alapozó képzésben vesznek részt a tanulók, majd az ezt követő négy szemeszterben a szakmai és szakirányú képzésre helyezik a hangsúlyt. A rendszertől azt várják a szakemberek, hogy egységesebbé válik a színvonal és a hallgatók még több szakmai ismerettel gazdagodnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a főiskola munkatársai régóta dolgoznak azért, hogy önálló karrá váljanak, s remélhetőleg hamarosan végleg pozitív döntés születik az ügyben. A tervek szerint vállalkozási és közszolgáltatási kar elnevezést venné fel az immár önálló képzési központ, ahol az országban egyedülálló kurzus keretében az államháztartási területre képeznének szakembereket.

Dr. Gyimesi Endre megjegyezte: az egerszegi főiskolák nem önkormányzati, hanem állami fenntartásúak, ennek ellenére a város fontosnak tartja az intézmények támogatását. Zalaegerszeg, a megye és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány fokozottan segíti a PSZF-et, 2005. október végéig közel 13 millió forinttal támogatták az itteni képzést. Ezenkívül a város és a megye 14-14 millió forintot és újabb 3 lakást biztosít a főiskola részére a 2006-os évre a karrá válással kapcsolatos pluszkiadások fedezésére. Ezzel a támogatással a helyi hozzájárulás összesen 41 millió forint és 9 lakás. A polgármester hangsúlyozta, remélik, a BGF Főiskolai Tanácsa mielőbb megszavazza a PSZF karrá válási akkreditációját, és 2006 őszére önálló kar várja már a hallgatókat. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: