keresés a weboldalon

Életem meghatározó élménye – a vívás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Életem meghatározó élménye – a vívás

2013 május 18 - szombat
Gyermekként ki nem álmodozott volna a vívásról, miután megnézted d’Artagnan és társai kalandjait a tv-ben. Nekem valóra sikerült váltanom ezt az álmomat, hogy a vívás szépségeit megismerhessem.

A vívással, ezzel a gyönyörű sporttal a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban kerültem kapcsolatba, második osztályos koromban. Az első edzésemet még mindig fel tudom idézni, olyan elevenen él bennem. Emlékszem, ahogy csodálattal néztem a nagyokat, amikor éppen egymás ellen küzdöttek. Itt ismerkedtem meg a leendő edzőmmel, Tóth Ferenccel, aki megtanított a vívás minden fortélyára. Az ő szónoki képessége Kossuthéhoz volt mérhető. A versenyeken mindig tudta, hogy mit kell mondani, ha „baj” volt a páston. 
Ennek a sportágnak nagyon komoly törvényei vannak. A küzdőtéren két ellenfél néz egymással farkasszemet, ha hibázunk, vége a küzdelemnek, és mehetünk zuhanyozni. Azért szerettem vívni, mert ott megmutathattam, hogy mit tudok, ott csak én voltam és a másik vívó, aki a jobb, az nyer. Az asszó 5 illetve 15 pontig, azaz tusig tart. A lényeg, hogy hamarabb találjuk el az ellenfelet azzal a bizonyos pengével. Itt is, mint minden más sportban, fontos szerep hárul a bíróra, akinek a döntése szent és sérthetetlen. Nem mertünk neki soha ellentmondani, döntéseit vakon elfogadtuk, utasításait követtük. 
Nekem a vívás egy igazi „tanítómester” volt az életemben, megtanított tisztelni az ellenfelet, rengeteg élményt, barátot és élettapasztalatot adott. Az itt szerzett tapasztalatok egy életen át elkísérnek.
Doszpot Balázs (12.b) 
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: