keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elfogadták a költségvetést

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elfogadták a költségvetést

2006 január 29 - vasárnap
Az egerszegi közgyűlés januári ülésén 19 igen 6 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a város 2006. évi költségvetését, amely szerint 16,5 milliárd forint áll az önkormányzat rendelkezésére. A közel három órás vitában (és másnap a polgármesteri sajtótájékoztatóján) dr. Gyimesi Endre elmondta: az idei év nem az önkormányzatok támogatásának az éve, hiszen az országos költségvetés szűkmarkúan bánt a településekkel, az állami normatíva elvonások, és csökkentések nehéz helyzetbe hozták az önkormányzatokat.

Az egerszegi büdzsé kemény feladatot ró a városra, ugyanis 380 millió forinttal kisebb alapról indulnak, de ennek ellenére a költségvetés megfelelő egyensúlyt biztosít, jól szolgálja a város érdekét. Nem mond le a további fejlesztések megvalósításáról és vállalja továbbra is az arányos városfejlesztést. Az önkormányzatnak szigorú gazdálkodást kell folytatnia.

Mint a polgármester fogalmazott, a közgyűlés fejlesztési hitelfelvételről határozott, a munkahelyteremtés érdekében ipari parkokat fejleszt, valamint a panel-program végrehajtására is kedvezményes kamatozású hitelt kíván igénybe venni. A költségvetés 120 millió forint értékben működési hitelfelvételt is tartalmaz, de ezt nem kívánják igénybe venni és azon dolgoznak, hogy ezt az év folyamán „eltüntessék”.

Dékány Endre, a műszaki bizottság elnöke az idei év fejlesztési, felújítási munkálatairól számolt be, mint mondta mintegy 2,8 milliárd jut a város pénzéből fejlesztésekre.
Kárászné dr. Rácz Lídia (MSZP) arról szólt, hogy az állami támogatások szerkezete minden évben változik és bár az igaz, hogy a 2005-ös induláshoz képest 235 millióval kevesebbet mutatnak a számok, de év közben változások várhatók, és év közben több pénz is jöhet.
Rigó Csaba, a gazdasági bizottság elnöke kivetített táblázaton mutatta be, mely normatívák szűntek meg, melyek csökkentek, illetve emelkedtek. Megjegyezte: reméli nem lesz szükség működési hitelfelvételre. 
Szűcsné Dóczi Zsuzsanna (MSZP) ennek kapcsán az Orbán-kormány utolsó évére utalt, mint mondta jó pár állami normatíva a duplájára nőtt és van olyan is, ami akkor nem létezett.
Horváth László, az oktatási bizottság elnöke szerint komoly feszültségek vannak az oktatási ágazatban, hiszen a gyermeklétszám fokozatosan csökken és a normatíváknál ezt is figyelembe, kell venni.
Baján Antal (MDF) ehhez hozzátette: az iskolák nehéz helyzetéhez például az energiaárak emelkedése is hozzájárul.
Devecserné Óvári Ibolya (MSZP) szerint az állami normatíva-bemutatás egyoldalúra sikeredett, mert regionális források és pályázati pénzek is rendelkezésre állnak. Csak összességében lehet nézni az állami támogatásokat. Tombi Lajos az intézményi felújításokról szólt.
Gyutai Csaba alpolgármester a költségvetés három fő prioritását fogalmazta meg: fejlesztések-felújítások, a városi vállalkozások segítése, bővítése, valamint a népjóléti ágazat erősödése.
Dr. Tóth László (Fidesz) szerint a 2006-os költségvetési tervezet biztosítja a város működését. Konstruktív együttműködéssel tovább fejlődhet Zalaegerszeg.
Kiss Ferenc, a szociális bizottság elnöke elmondta: javultak a szociális ágazat pozíciói, a felújítások meghatározott ütemben folynak. Felhívta a figyelmet: márciusban dönteni kell az Idősek Otthona jövőbeni működéséről. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: