keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elhunyt Ruszt József rendező

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elhunyt Ruszt József rendező

2005 július 28 - csütörtök
Hosszan tartó betegség után, július 27-én éjjel a zalaegerszegi kórházban elhunyt Ruszt József, Kossuth-díjas rendező. A 68 éves művészt a zalai megyeszékhelyen kísérik végső útjára.

Ruszt József az 1970-es években Kecskeméten főrendező, majd Szegeden művészeti tanácsadó. 1981-ben kapott felkérést a kulturális minisztériumtól arra, hogy színházat csináljon Zalaegerszegen.

A társulat szervezése még abban az évben, novemberben megkezdődött. A magyar színháztörténetben páratlan esemény volt, hogy „előévadot” vállalt a kulturális tárca. Ezt az évadot a Városi Művelődési Központban bonyolították le.

A Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház alapítója, 1984-87 között igazgató-főrendezője, 1997-től örökös tagja. Emlékezetes rendezésben állította színpadra Gábor Miklós főszereplésével Madách Imre: Az ember tragédiája című művét 1982-ben, majd a színház fennállásának 20. évfordulójára ismét színre vitte a darabot, többségében az egykori színésztársakkal.

1985-ben kapott Kiváló Művész elismerést, Zala megye Alkotói Díját pedig 1988-ban vehette át. Magyar művészetért díjat kapott 1989-ben, Kossuth-díjat pedig 1993-ban. Zalaegerszeg városától színház és társulatteremtő tevékenységéért 2004-ben Pro-Urbe-díjat kapott. 

Tartalom megosztása: