keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elindulhat a termofor kémények cseréje

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elindulhat a termofor kémények cseréje

2004 szeptember 29 - szerda
Július végén jelent meg a Belügyminisztérium az egycsatornás gyűjtőkémények, ismertebb nevükön termofor kémények felújítását, cseréjét támogató pályázata. 1985-ig mintegy 100 ezer ilyen, konstrukcióhibás kémény épült hazánkban, melyek – városunkban is – több esetben emberéletet követeltek. Zalaegerszegen szám szerint 1735 darab termofor kémény üzemel napjainkban, közülük 200 állapota kritikus. A veszélyt az jelenti, hogy az építési hiba következtében visszaáramlik az égéstermék a lakásba. Ezért határozott úgy az önkormányzat vezetése, hogy él a Belügyminisztérium nyújtotta lehetőséggel, és megalkotja saját rendeletét elősegítve a kémények átépítését.

A szóban forgó rendeletet szeptember 16-ai ülésén fogadta el a közgyűlés, és meghatározta, hogy a hónap végéig pályázhatnak kéményeik felújítására azok a lakóközösségek, amelyek társasháza 1985 előtt épült, és képesek vállalni a rekonstrukció elvégzéséhez szükséges, legalább 30 százalékos önrészt.
– Kétkörös pályázati rendszert dolgozott ki a minisztérium. Azok az önkormányzatok vehetnek részt a pályázatban, amelyek rendeleti úton szabályozott saját pályázati rendszert működtetnek az adott témában. Ennek a feltételnek tett eleget városunk, amikor megalkotta, majd elfogadta a termofor kémények cseréjét elősegítő rendeletét. Meghatároztuk ebben a rendeletben a lakóközösségekre vonatkozó formai és tartalmi követelményeket, majd meghirdettük pályázatunkat – számolt be Henics Attila, a polgármesteri hivatal területfejlesztési és pályázati csoportjának vezetője. – Akárcsak a BM, önkormányzatunk is feltételként szabta a pályázatban, hogy kizárólag az 1985 előtt épült társasházak jelentkezhetnek, azok is csak abban az esetben, ha a szerkezetileg egybetartozó teljes lakóépület kéményeinek felújítását vállalják. Nem nyerhet tehát támogatást egy-egy lépcsőház.
Örömmel mondhatom, hogy a vártnál nagyobb volt az érdeklődés. Az elmúlt két hétben több kollégámmal egyetemben nem tudtunk mással foglalkozni, mint felvilágosítást adtunk a lakóközösségek képviselőinek. Szeptember végéig összesen hét társasház nyújtotta be felénk pályázatát. A hét társasház mintegy 300 lakást és 60 darab kéményt foglal magába.
A kéményfelújítás finanszírozási oldalát ismertetve Henics Attila elmondta: a Belügyminisztérium pályázata háromoldalú finanszírozást irányoz elő. A felújítási költségek 40 százalékát vállalja magára az állam, a fennmaradó részt pedig fele-fele arányban a helyi önkormányzat, illetve az érintett lakóközösség finanszírozná. Ez utóbbi esetében arra is lehetőséget kínál a rendeletalkotó, hogy – önkormányzati forrás hiányában – nagyobb önrészt vállaljanak magukra a lakók. Lakásonként egyébként maximum 80 ezer forinttal hajlandó hozzájárulni az állam a kémény átépítéséhez.
Egy termofor kémény cseréje egy-, másfélmillió forintba kerül. Ezzel szemben első körben mindössze 150 millió forintos támogatást irányzott elő a Belügyminisztérium, ami alig 1000 kémény felújítását teszi lehetővé, szemben az országban található 100 ezer termofor kéménnyel.
Mindezek ellenére az október 1-jei szakértői bizottsági ülés mind a hét pályázó lakóközösség dokumentációját befogadta. Ezeket magába foglalva a hónap végéig benyújtja pályázatát az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz, és bízik annak kedvező elbírálásában. Információink szerint, még az idei évben meghozza döntését a minisztérium, s a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a fűtési szezon után, jövő tavasszal elindulhat a termofor kémények átépítése.
Kimaradtak a pályázati lehetőségből azok a társasházak, amelyek 1985 után épültek konstrukcióhibás termofor kéménnyel. Zalaegerszegen is több ilyen négyszintes ház van, egyebek mellett a Kertvárosban. Hiába próbálkozik több éve a Csutor Imre utca lakóközössége is termofor kéményeik átépítéséhez valamilyen úton-módon segítséget találni, ezúttal sem jártak sikerrel. Ügyüket felkarolta dr. Gyimesi Endre polgármester, aki azt tervezi, hogy interpellál a Parlamentben, kérve az 1985 után épült társasházakat is bevonni a pályázati rendszerbe.

Tartalom megosztása: