keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elismerés a minisztertől

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elismerés a minisztertől

2006 szeptember 28 - csütörtök
Ebben az esztendőben három kistérségnek ítélték oda a „Legjobb uniós kistérségi pályázati díjat”, amelyek közül a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás nyerte el az első helyet. A díjjal járó díszoklevelet, valamint egy értékes Zsolnai-vázát Fodor Dóra, a munkaszervezet vezetője az elmúlt héten vette át dr. Lampert Mónika miniszterasszonytól az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban.

Mint megtudtuk, az elismerésben azok a kistérségi társulások részesülnek, melyek példaértékű munkát végeznek, az európai pályázatok segítségével sikeresen és egyedülálló módon fejlesztik térségüket, illetve hozzájárulnak a kistérségi összefogás erősítéséhez. A „versengés” legfőbb célja, hogy felmérjék a különböző kistérségek aktivitását. Ennek keretében minden kistérségnek pályázatot kellett benyújtania, s a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulásnak a ” 79-en az élhetőbb vidékért” projektben ” Az örökség, mint erőforrás az élhető Göcsej-Közép-Zaláért”, valamint a ” Falvak az észak-zalai zalai tematikus utak vonzásában” címmel készített vidékfejlesztési tervekkel sikerült az első helyen végeznie. A zalaiak mellett még a balatonföldvári és a békési kistérségi társulások pályázatai részesültek ilyen elismerésben.

A díjátadó utáni napon a városházán tartottak sajtótájékoztató – melyen részt vettek a társulás elnökségének és a munkaszervezet tagjai is – dr. Gyimesi Endre, a társulás elnöke először az elmúlt időszakban elért eredményeket ismerette. Kiemelte: a 79 települést tömörítő társulás a feladatainak elvégzésre tavaly 69, idén pedig 182 millió forint állami normatív támogatást kapott. 2005-ben és idén is támogatták az iskolák és az óvodák működését, s normatívát adtak át az önkormányzatoknak és az ellátó szervezeteknek a szociális alapellátási, illetve a gyermekjóléti feladatokra. Tavaly tíz gyógytestnevelési központot hoztak létre a községekben és emellett nagyobb összeggel támogatják a sürgősségi orvosi feladat-ellátást is. A társulás 11 pályázaton nyert pénzforrást az elmúlt egy évben, 2005-ben 25 millió forintot, míg 2006 szeptemberig 183 millió forintot. Az elért eredmények és az elnyert díj jól mutatja, hogy az összefogásssal, jó csapatmunkával milyen sikereket lehet elérni, azaz ezen az úton kell továbbhaladni, tette hozzá. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: