keresés a weboldalon

Elitdiák a Zrínyiből

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elitdiák a Zrínyiből

2006 június 08 - csütörtök
Ünnepélyes keretek között idén második alkalommal adták át a Zala Megyei Művelődési és Pedagógiai Intézet, Szakképző Iskola által útjára indított „Év zalai tehetsége” pályázat elismerő címeit. A zsűri ezúttal négy zalai fiút jutalmazott a kitüntető titulussal, akik között – egyetlen zalaegerszegi tanulóként – helyet kapott Józsa Szabolcs, a Zrínyi Miklós Gimnázium végzős diákja is.

A most éppen érettségi előtt álló 18 esztendős, búcsúszentlászlói Józsa Szabolcs a kiváló tanulmányi eredményei mellett régóta tevékenykedik az iskolai és a városi diákönkormányzatban, s folyamatosan remek eredményeket ér el a különböző tanulmányi versenyeken. Biológiából és kémiából rendszeresen indul országos megmérettetéseken, biológiából például tavaly és idén az OKTV-n a második fordulóba jutott, kémiából pedig az elmúlt két évben ugyanezen a versenyen 26., illetve 30. helyet szerzett. Emellett angol és német nyelvből középfokú nyelvvizsgát tett a középiskola alatt.

– Jó érzés volt, amikor megtudtam, hogy iskolánk tantestülete engem is jelölt erre a címre, az pedig csak tovább fokozta az örömömet, amikor a nevem elhangzott a négy győztes diák között – kezdte az frissen megválasztott „zalai tehetség”. – A díjra egyébként rengeteg fiatalt jelöltek, akiket először egy kötetlen beszélgetésre hívtak be, s közülük válogatták ki azokat, akik részt vettek a döntőn. Az utolsó fordulóra végül tizenhét tanuló kapott meghívást, ahol különböző feladatokat kellett megoldanunk. Itt először egy IQ-tesztet oldottunk meg, majd ezt követően a kommunikációs készséget és a kreativitást vizsgálta a zsűri. Az eredményhirdetésig semmi információnk nem volt arról, hogy ki, hogyan szerepelt, azaz mindenki ott tudta meg, hogy ebben az évben kit választottak meg az „Év zalai tehetségének”.

Szabolcs úgy véli, a két éve indult tehetségkutató pályázat – amely egyedüliként indult az országban – remek kezdeményezés, hiszen mindez nagy élmény a fiatalok számára, s pár éven belül akár egy roppant nívós díjjá nőheti ki magát. Elképzelhető, sokan éppen ezért tanulnak majd még szorgalmasabban és vállalnak pluszmunkát, hogy elnyerjék ezt a nem mindennapi elismerést. A fiatalabb tanulóknak azt ajánlja, hogy vegyenek részt ezen a pályázaton, mert rendkívüli élményekkel gazdagodhatnak. Az már egy óriási pozitívum, ha erre valakit jelölnek, hiszen mindez azt jelenti, hogy tagja annak a diákcsapatnak, akik munkájukkal kiemelkednek a zalai tanulók közül.

– Mindenképpen biológiával és a kémiával szeretnék foglalkozni a későbbiekben, ezért a Műszaki Egyetem biomérnök és vegyészmérnök szakára adtam be a jelentkezésemet. A jövőben kutatómunkával kívánok foglalkozni, azaz laborban szeretnék dolgozni. Szabadidőmben kerékpározom, olvasok és zenét hallgatok, de szívesen vagyok a szabadban is. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: