keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elkelt a Zalabaromfi

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elkelt a Zalabaromfi

2007 május 25 - péntek
Eredményesen zárult a Zalabaromfi Zrt. értékesítésére kiírt pályázat és az azt követő ártárgyalás. Az egyetlen pályázó, a mezőgazdaságban érdekelt 3 magyar cég alkotta Dale-konzorcium a 2,4 milliárd forint vagyonértékű irányárnak valamivel több, mint 50 százalékáért vásárolja meg a legnagyobb zalai élelmiszer-feldolgozót.

A teljes vagyonátadásra 90 napon belül, várhatóan augusztus végén kerül sor. Somogyi Ferenc, a TM-Line Kft. ügyvezetője és felszámolóbiztosa nagy jelentőségűnek nevezte, hogy sikerült teljesen egyben tartani a céget. Dr. Gyimesi Endre Zalaegerszeg polgármestere a munkahelymegtartás szempontjából tartja alapvetően fontosnak a Zalabaromfi értékesítését.

– Amikor a Zalabaromfi felszámolását 2006. májusában elrendelte a bíróság, egy nagyon rossz helyzetben lévő, az összeomlás szélén járó üzemet próbáltunk talpra állítani. Nem volt vezetés, nem volt alapanyag – különösen a csirkehúsból volt nagy hiány – amit a cég feldolgozott volna. A társaság kapacitásának 30-40 százalékát használta ki. A felszámolás első időszakában sikerült az alapanyagot biztosítani a termelőkkel való egyeztetés, és újabb szerződéskötések után. Sikerült ehhez biztosítani a pénzügyi forrást, amihez a TM-Line Kft.-nek, mint felszámoló cégnek kezességet kellett vállalnia – elevenítette fel az értékesítésig vezető utat Somogyi Ferenc. – Normalizáltuk a termelést, visszaszereztük az értékesítés területén is a pozíciókat. Sikerült megfelelő vezetést találni és bár a veszteségmentes termelést nem tudtuk elérni, – az euróhoz képest a forint árfolyamának erőssége miatt – a veszteséget minimalizálni tudtuk. A Zalabaromfi termékeinek exportja eléri az 50 százalékot.

A felszámolónak az a feladata, ha tudja, tegye működőképessé, tartsa egybe és adja el a gazdasági egységet. Ez sikerült és ezt sikerként élem meg. Nem beszélve arról, hogy megmaradt 700 ember munkahelye, ez 700 családot is jelent, ugyanakkor a régióban élő termelőknek is megmarad a munkahelye, ami ugyanennyi család egzisztenciáját jelenti.

Somogyi Ferenc szerint nem véletlen, hogy az adásvételt is úgy írták ki, hogy csak olyannak adják el a Zalabaromfit, amelyik társaság „termelőüzemként” pályázik. Sajnos vannak rossz példák üzembezárásról Zalaegerszegen. Ezt szerették volna elkerülni.

A baromfifeldolgozó tehát egy felszámolási eljárás után fennmarad és működőképesen új tulajdonoshoz kerül, aki folytatja a tevékenységet és további fejlesztéseket tervez.
 Dr. Gyimesi Endre megnyugvással vette tudomásul, hogy rendeződött a Zalabaromfi helyzete.

– Úgy érzem, a várostól megfelelő segítséget kapott a cég. Állandó kapcsolatot tartottunk a termelők képviselőivel, illetve a felszámolóbiztossal is kifejezetten konstruktív volt az együttműködés. Kölcsönösen bíztunk abban, hogy végül méltó eredmény születik és nem történik meg az, ami ma jellemző Magyarországon, hogy végül megszűnik a cég. A felszámolást okosan és ügyesen irányították. Nagyon fontos a munkahelyek megmaradása, hiszen a Flextonics után a Zalabaromfi a város legnagyobb foglalkoztatója. Ráadásul a viszonylag kevés keresetű, nehezen élő emberek számára nyújt megélhetést. A cég értékesítése tehát Zalaegerszeg jövője és élelmiszeripara szempontjából rendkívül fontos – fogalmazott a polgármester. (Zala-Lap Kft., V.Zs.)

Tartalom megosztása: