keresés a weboldalon

Elkészült

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elkészült

2006 június 20 - kedd
Az utóbbi években megszaporodtak a körforgalmak Zalaegerszeg belterületén. A Balatoni úti csomópontok elkészültét követően tavaly a Kisfaludy és Mártírok útja kereszteződésében adtak át egy kisebb méretű körforgalmat, a közelmúltban pedig a Berzsenyi, Stadion és Bíró Márton utcákban lakók régi vágya vált valóra. A város legújabb körforgalmát ünnepélyes keretek között avatták fel.

A 18 méter átmérőjű középszigetet, és az azt körülvevő 7 méter széles forgalmi sávot Kovács Jenő, a kivitelezést végző Vegyépszer Rt. területi igazgatója jelentette készre. Beszédében utalt arra, hogy annak idején nem tanították az egyetemen a körforgalmakat, nem véletlenül, hiszen a 90-es évek végéig nemigen készültek körforgalmak Magyarországon. Azóta nagy változás ment végbe, melyben élen jár Zalaegerszeg, hangsúlyozta az igazgató, majd arról beszélt, hogy máskor is szívesen dolgoznak a városban.

Dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntőjében utalt arra, hogy a 90-es évek eleje óta legfontosabb feladatának a közlekedési infrastruktúra fejlesztését tartja a város vezetése. Ennek jegyében készültek el az elkerülő utak, történtek intézkedések a forgalom csillapítására vonatkozóan, folyamatosan újulnak meg a belterületi utak, és a biztonságosabb közlekedést szolgálva épülnek körforgalmak.
A Berzsenyi, Bíró Márton és Stadion utcák kereszteződősében régóta tervezett körforgalmat kialakítani az önkormányzat, folytatta a polgármester. Ennek legfontosabb oka az, hogy rendkívül balesetveszélyes volt a forgalmas csomópont. 2004-ben 47, míg tavaly 56 személyi sérüléssel járó baleset történt a kereszteződésben, de a koccanásos balesetek száma is meghaladta a 60-at.
 Dr. Gyimesi Endre megköszönte a környéken lakóknak az építkezés kapcsán nyilvánított türelmüket, és reményét fejezte ki, hogy megelégedéssel veszik birtokba az új létesítményt. A 117,5 millió forintos beruházás eredményeként 3500 négyzetméter útpálya és 1100 négyzetméter járda épült a térségben. Ezek mellett több ezer folyóméter közművet váltottak ki a kivitelezők. A költségek legnagyobb részét ezen munkálatok tették ki.

A körforgalom közepét jelenleg örökzöldek és virágok díszítik, augusztus 20-ára azonban felállítják a csomópontban Hadnagy György szobrászművész Páva-kompozícióját, tájékoztatott a polgármester, majd a további elképzelésekről szólt. Mint elmondta, elkészültek a tervei a Nyerges utca és a Bozsoki út csomópontjába tervezett körforgalomnak, melynek kivitelezési költségeit a Magyar Közút Kht. finanszírozza. Városi beruházásban legközelebb a Batthyány utca, Október 6.-a tér, és a Budai Nagy Antal utca kereszteződésében épül körforgalom.

Ez utóbbira talán nem kell olyan sokat várni, mint a Berzsenyi útira. Kovács Sándorné két évig gyűjtött aprópénzt a megvalósítás elősegítése érdekében. A 60 kilogrammnyi fémpénzt az avatóünnepség keretében adta át a polgármesternek, aki azt ígérte, hogy a lakók által összeadott forintokat a körforgalom parkosítására és gondozására fordítják. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: