keresés a weboldalon

Elmélkedésem az utolsó ítéletről (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elmélkedésem az utolsó ítéletről (Diákújság pályázat)

2012 május 29 - kedd
Az utolsó ítélet című bibliai rész Máté evangéliumában található, megjövendöli, hogy egy nap Jézus eljön angyalai kíséretével, és helyet foglal trónján.

Akkor az összes nemzet eléje fog gyűlni, hogy Jézus megítélje őket, majd ő szétválasztja azokat, akik megérdemlik, hogy a mennyországba jussanak, és azokat, akik az örök szenvedésre vannak ítélve. Ezt egy rendkívül szép hasonlattal érzékelteti a szöveg. ” Elébe gyűlnek mind a nemzetek, ő pedig külön választja őket egymástól, ahogy a pásztor különválasztja a juhokat a kosoktól. A juhok szemléltetik az igaz embereket, akik kiérdemelték az örök életet, a kosok pedig a gonosz embereket. Tehát Jézus szét fogja választani a bűnösöket és ártatlanokat. És akik részesülnek az Atya kegyelmében, azok Jézus jobbjára fognak állni, ám akik nem méltók erre a kegyelemre, azok a bal oldalra állnak majd. Jézus végig átvitt értelemben beszél, hasonlatokkal és metaforákkal. Látszik a tanító szándék szavaiban. Atyja országába hívja azokat, akiket méltónak tart rá. Azokat, akik enni adtak neki, mikor éhes volt, és inni adtak neki, mikor szomjazott. Amikor idegen volt, befogadták, mikor szüksége volt rá, akkor felruházták. Betegségében ápolták és meglátogatták. Az igaz emberek ezt nem fogják érteni. Hiszen ők sosem találkoztak Jézussal eddig. De ő azt feleli majd nekik: „Bizony mondom nektek, amit a legkisebb testvéreim közül eggyel tettetek, velem tettétek.” Vagyis akiken életük során segítettek, akiknek enni adtak vagy inni, akiket felruháztak, ezt mind Jézussal tették. Jézus iránti szeretetükből cselekedték, vagyis olyan volt, mintha Jézusért tették volna. Ezért hát az igazakat és ártatlanokat megjutalmazza az örök üdvösséggel és boldogsággal, az örök élettel. Ám akik Jézus balján fognak állni, a bűnösök, gonoszok, gyűlölködők, ők büntetést kapnak. A gonoszok nem értik majd, miért, de akkor Jézus azt feleli: „Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek.” Ők rosszul élték le életüket. Nem adtak enni, mikor valakinek szüksége lett volna rá, sem inni. Nem segítettek sem a betegeknek, sem a rászorulóknak. Nem tettek semmit, ami nem a maguk érdekét szolgálta volna. Önző módon soha senkinek nem segítettek. Így Jézust és Istent is megtagadták. Mikor nem segítettek társukon, vagy gonoszságukkal megbántottak valakit, az olyan volt, mintha magával Jézussal tették volna. Ezért büntetést érdemelnek. Örök tűzre lesznek ítélve, hogy csatlakozzanak a Sátánhoz és angyalaihoz, hogy örök szenvedésben legyen részük a pokol tűzében.

Így ítéli majd meg Jézus, az Isten fia az utolsó ítélet napján az emberiséget. Életünk alapján, hogy azt hogyan éltük le. Földi életünk olyan, mint egy „vizsga”. Csak ezután következik az igazi, az „örök” élet, annak, aki azt élete során kiérdemelte. Így akik bűnösen élik le életüket, azok büntetést kapnak, de akik igazak voltak, és szeretik Jézust, azok jutalmat kapnak majd, az örök életet.
 
Kucséber Tímea 11.b
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: