keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elmennek az orvosok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elmennek az orvosok

2006 május 02 - kedd
Az egészségügy bajai változatlanok, így a feladatok is ugyanazok, mint évekkel ezelőtt. A Magyar Orvosi Kamara éppen ezért öt pontban foglalta össze azokat a feltételeket, melyek szükségesek az egészségügy működőképességének megőrzéséhez.

Egységes társadalombiztosítást, az egészségügy alulfinanszírozottságának megszüntetését, jogállási törvényt, a reálköltségek elismerését, és a civil szervezetek súlyának növelését szeretnék elérni. Minderről dr. Éger István, az orvosi kamara elnöke beszélt zalaegerszegi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: azt várják a kormánytól, hogy konszenzuson nyugvó reformot indít el, amely szakmailag és gazdaságilag egyaránt működőképessé teszi az egészségügyet. Természetesen tisztában vannak a várható gazdasági megszorításokkal, de ezen körülmények között is meg kell találni a kivezető utat. 
A több biztosítós modellről szólva utalt Szlovákiára, ahol hetek óta sztrájkolnak az egészségügyben: ez a modell csúfosan megbukott: hihetetlen pénzek kerültek ki a rendszerből, bér- és működési problémákat okozva.

– Nekem még soha senki nem tudta megmondani, ha egy biztosító helyett többet hoznak létre, honnan lesz több pénz? A biztosítónak nincs olyan eszköze, amivel forrást tudna pótolni. Ahány biztosító, annyi adminisztráció – mondja Éger István.
Kérdésre válaszolva elmondta: a működő tőke az egészségügyben is ott fektet be, ahol hasznot talál. Veszteséget generáló ágazatba senki nem tesz be pénzt. Például az elfekvő belosztályokat, a baleseti sebészetet senki nem akarja privatizálni.

Viszont, szívesen jön a működő tőke a radiológiára, ahová el lehet adni a világ vezető technológiai cégeinek a termékeit.
Az érdekvédelmi szervezet szerint, miközben az Európai Unióban az ügyeletben töltött idő munkaidőnek minősül, és a túlmunkaidő szabályai szerint fizetik, addig Magyarországon az orvosok a munkabér nyolcadát, negyedét kaphatják meg. Ma már a jól képzett fiatalok inkább a külföldi munkavállalásban bíznak, ezért – hangzott el – jó néhány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen egyáltalán nincs háziorvos, és a 19 megyéből hatban már nincs szájsebész.

A sajtótájékoztatón dr. Gyenes Géza, a MOK főtitkára elmondta: havonta 35-50 orvos jelzi szándékát, hogy külföldön óhajt dolgozni. A legtöbben Budapestről, aztán Debrecenből, Pécsről és Szegedről jelzik a kollégák munkavállalási szándékukat. Érdekességként említi, hogy első helyen a fogorvosok állnak, aztán az aneszteziológusok, majd a háziorvosok mennek külföldre dolgozni. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: