keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Előnyös-e a holding?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Előnyös-e a holding?

2007 április 23 - hétfő
A városi képviselőtestület legutóbbi ülésén egyetértett az egyszemélyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok egységes irányítási rendszerének megvalósításával. Első lépésként egy külső szakértői cég elkészíti a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, a holdingszerű működés előnyeiről és bizonyos hátrányairól. Végleges döntés ennek ismeretében születik. Miért is vetődött fel az egységes irányítás ötlete?

Az önkormányzatnak komoly kihívásokkal kell szembe néznie a következő években. Szűkülő anyagi források mellett kell egyre magasabb színvonalú közszolgáltatásokat biztosítania a lakosság felé. Az intézmények mellett az önkormányzati gazdálkodás másik legnagyobb és szerteágazó, de egységesen kezelhető területe az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok működése. Kilenc ilyen társaság működik, (Városfejlesztő Zrt., Strand Kft., Zalaegerszegi Televízió Kft., Lész Kft., Kontakt Humán Kht., Parkoló Gazda Kft., Zala Depó Kft., Egerszegi Stadion Kft., Városgazdálkodási Kft.) A vizsgált időszakban  mintegy 3,3-3,6 milliárd forintnyi vagyonal gazdálkodtak, a finanszírozást illetően  változatlannak tekinthető saját, illetve idegen forrás összetétel mellett.

A vagyonkezelő holding megalapítása révén és a célok elérése esetén komoly előnyök nyerhetők, amelyeket három nagy csoportra lehet bontani, ezek a pénzügyi, vezetési-szervezési, és közvetlen tulajdonosi előnyök. Az egységes irányítás létrehozásának egyik alapvető célja a társaságok pénzgazdálkodásának hatékonyabbá tétele. A holdinghoz tartozó társaságok megőriznék önálló jogi személyiségüket, ugyanakkor a vállalatcsoporton belüli teljesítményátadások révén, nem elrugaszkodva a piaci áraktól, lehetőség nyílik a társasági adó optimalizálására. A holding képes olyan egységes szolgáltatásokat nyújtani, melyeket érdemes centralizáltan megszervezni. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: