keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Első nászajándék

Zalaegerszeg címer
Hírek

Első nászajándék

2004 december 09 - csütörtök
Az elmúlt évben döntött a zalaegerszegi közgyűlés arról a támogatási rendszerről, mellyel az újszülött gyermekeket és a házasságot kötő fiatal párokat kívánja segíteni. A „Nemzedékek kézfogása” program célja, hogy a város támogatást nyújtson az ifjú házasoknak az önálló életkezdéssel járó kiadások csökkentéséhez, később pedig enyhítse a gyermekneveléssel járó anyagi terheket. Minden olyan első házasságot kötő pár, akik közül az egyik fél 35 év alatti, és legalább egyikük zalaegerszegi, valamint minden olyan újszülött, akinek állandó lakcíme Zalaegerszegen kerül bejegyzésre 10 ezer forintos vásárlási utalványt kap. Ikerszülés esetén a gyermekek támogatására természetesen külön-külön kerül sor.

Ebben az évben eddig 82 ifjú házas vehette át a város ajándékát a házasságkötést követően – mondta Pais Etelka anyakönyvvezető. A párok közül nagyon kevesen tudnak erről a támogatásról, így mindig nagyon meglepődnek, mikor a hivatalos dokumentumok aláírását követően megkapják a vásárlási utalványt. Sokan mondták már, hogy tulajdonképpen „ez az első nászajándékuk”, s boldogok, hogy a város ilyen meglepetéssel osztozik örömükben.
A „babacsomagot” is mindig ugyanilyen örömmel fogadják a szülők. Ennek átadására ugyan nem pont a születés pillanatában kerül sor, hanem az anyakönyvvezetést és a lakcímnyilvántartást követően, tehát körülbelül egy hónapos az „átfutási” idő. Idén eddig 205-en értesültek határozatban arról, hogy újszülött gyermekük után vásárlási utalványt kapnak.
Pais Etelka elmondta, hogy számukra igazán az a nagy öröm, mikor olyan kisbabának adhatják át a „csomagot”, akinek szülei a házasságkötéskor már „nászajándékot” is kaptak a várostól. Remélik, hogy az anyagi juttatáson túl sikerül elmélyíteni a Zalaegerszeg iránti kötődést a fiatal párokban, és ezáltal a felnövekvő gyermekekben. A programnak ugyanis az is a célja, hogy növelje a város megtartó erejét, és a demográfiai mutatók kedvezőbben alakuljanak a következő években.
A város a következő évtől támogatni kívánja az alacsony nyugdíjjal rendelkező zalaegerszegi időseket is. Támogatásra az jogosult, aki az igénylés évében (2005-ben) betölti a 62. életévét, s nyugellátásának, vagy nyugdíjszerű szociális ellátásának összege az adott év január elsején nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 170 százalékát. Jogosulttá tulajdonképpen a születésnapján válik valaki. Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők ettől kezdve kérelmezhetik pénzbeni szociális ellátásként a 10 000 forintot. A kifizetés postai úton, vagy lakossági folyószámlára történő utalással történik.
Ez tulajdonképpen egy „városi nyugdíj”, mellyel méltó módon szeretnénk elismeri, és megköszönni az időseknek egy élet munkáját.

Tartalom megosztása: