keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Eltörölték a napi standolást

Zalaegerszeg címer
Hírek

Eltörölték a napi standolást

2004 szeptember 03 - péntek
Fórumra gyűlt össze augusztus 24-én a megye közel száz vendéglátó-ipari vállalkozója az Arany Bárányban, hogy tiltakozzon az augusztus elsején bevezetett kötelező napi alkohol-nyilvántartás ellen. A jogszabály szerint a vendéglátóhelyeken naponta valamennyi bor- és szeszes ital fogyását palackonként le kell könyvelni. Ez újabb adminisztrációs terhet, többletmunkát és súlyos versenyhátrányt jelent a vendéglátó- és a szállodaiparnak. Ezért a szakma úgy véli, a törvény azon túl, hogy végrehajthatatlan, nem képes megakadályozni a borhamisítást, hangzott el a KISOSZ által meghirdetett rendezvényen.

A fórumon Oláh Ferenc, a KISOSZ Országos Szövetsége társelnöke, Pető István, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke, Háber Tamás, a Magyar Vendéglátó Szövetség elnöke fogalmazta meg érveit. Valamennyien hangoztatták, a törvény visszaveti a vendéglátás és az idegenforgalom szakmai színvonalát, mivel a kínálat minőségi romlásához vezet, a pluszterhek miatt már több vendéglátós csökkentette készleteit. Ugyanakkor nem alkalmas a borhamisítás megfékezésére sem, mivel nem minőséget, hanem mennyiséget vizsgál. Baldauf Csaba, a szállodaszövetség elnökségi tagja közölte a friss hírt a jelenlévőkkel, miszerint a kormány augusztus 27-én kezdeményezi a napi standolás eltörlését. Göndör István, az MSZP országgyűlési képviselője erre úgy reagált, pénteken nem megszüntetik, hanem módosítják a törvény néhány paragrafusát. Dr. Antalffy Gábor, a KISOSZ Országos Szövetségének elnöke egyebek között azt hangsúlyozta, a törvény érdekegyeztetés, szakmai vélemény megkérdezése nélkül született.
Az Országgyűlés augusztus 27-i rendkívüli ülésén elfogadta azt a fideszes indítványt, amely megszünteti a vendéglátóhelyek napi standolási kötelezettségét.

Tartalom megosztása: