keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Emlékbizottság alakul

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékbizottság alakul

2006 február 10 - péntek
Személyes emléket idéz fel Gyutai Csaba alpolgármester, amikor az 1956-os forradalom 50. évfordulójára való készülődésről érdeklődünk. Mint mondja, édesapja egyik legjobb barátja volt az a fiatalember, akit a zalaegerszegi pártház előtt, az Ady utcában lelőttek. Egy faluból valók voltak.

– Én a nyolcvanas évek közepéig nem értettem igazán, hogy nagyapámék mindenszentek napján a kisbucsai temetőben miért küldtek mindig a sírjához egy szál gyertyával. Bizonyára ilyen emlékei, kis titkai sok családnak vannak…
 Gazdag programmal szeretnénk megemlékezni az 56-os forradalom 50. évfordulójáról – folytatja. – A városi közművelődési intézmények, a levéltár, könyvtár, múzeum és az 56-os szervezetek képviselőit már összehívtuk egy megbeszélésre, egyeztetésre, ahol az elképzeléseikről váltottunk szót. A sok-sok ötletből hogyan lehet majd egy városi programot összerakni. Rövid időn belül megalakul az emlékbizottság, amelynek a koordinálás lesz a feladata. A költségvetés is tartalmaz néhány millió forintot a méltó ünnepségekre.
Gyutai Csaba elmondta: megyei vetélkedőt szerveznek az 56-os szervezetek, ehhez a városi iskolák is kapcsolódni fognak. A Kaffka-kollégiumban található 56-os emlékszoba felújítására és bővítésére kerül sor, még egy helyiség kerül kialakításra, ahol korhű dokumentumokat fognak elhelyezni. A Nyári Színházak Kht. az Írországban élő Kabdebó Tamás író 56-ról szóló művét szeretné színre vinni, és remélik, lesz mód arra, hogy az Ady utcában, az egykori helyszínen utcaszínházi produkció kerüljön bemutatásra, felelevenítve az akkori eseményeket. Mindkét darabot Merő Béla rendezné, ez utóbbit Péntek Imre írása alapján.

Tudományos konferenciára is sor kerül a levéltár koordinálásával, a Göcseji Múzeum pedig az 50-es évek mindennapi életét bemutató kiállítást rendez. Ezzel párhuzamosan a Gönczi ÁMK a megyei eseményeket bemutató tárlatot szervez. Az Apáczai ÁMK pódiumbeszélgetéseket tervez, számos 56-os és egyéb civil szervezet, polgári kör és a KÉSZ is terveznek különböző rendezvényeket. Az oktatási intézményekben rendhagyó történelemórákat tartanak majd szemtanúk részvételével.

Számos pályázatot nyújtott be az önkormányzat. Különszámot tervez a Pannon Tükör és a ZalaEgerszeG hetilap is. A konkrét városi programterv három hét múlva várható. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: