keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Emlékezés a hősökre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékezés a hősökre

2005 november 07 - hétfő
Gyertyagyújtással és egy-egy szál virággal emlékeztek a zalaegerszegiek november 4-én az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseire, mártírjaira. Az Ady utcai emlékműnél elsőként Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke idézte fel a 49 évvel ezelőtti eseményeket, és arra kérte az emlékezőket: őrizzék meg a forradalmárok hitét, merítsenek erőt belőlük a jövőre.

A történelmi egyházak képviselői imát mondtak az 56-os hősökért és mártírokért, majd Simon Dezső, a Magyarok Világszövetségének zalai elnöke lépett a mikrofonhoz és szomorúan jegyezte meg:
– Sajnálatos,  hogy a rendszerváltás után 16 évvel a kormányok, az önkormányzatok, a média, az oktatás-nevelés hibájából, az 56-os forradalom 49. évfordulójára sem lett minden állampolgár – kivált az ifjúság, a felnövekvő nemzedék – számára ismert, ami világszerte a kegyetlen kommunista diktatúra alatt megtörtént.

Megemlékezett arról a több tízezer ártatlan magyarról, akiket a forradalom leverését követően letartóztattak, kényszermunkatáborba száműztek, 500 fiatalt pedig kivégeztek. Zalaegerszegen két halottat és 29 sebesültet követelt a forradalom leverése. A megyei és a városi önkormányzat jóvoltából ma Németh Imre és Telenkó János emlékét is műalkotás őrzi. (Zala-Lap, F. M.)

Tartalom megosztása: