keresés a weboldalon

Emlékezés a hősökre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékezés a hősökre

2006 október 23 - hétfő
A Hősök Kertjéből indult a rajt a Kossuth utcai kopjafáig 12 zalaegerszegi középiskola diákjainak részvételével. A kegyeleti váltófutást az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére rendezték. Az esemény végén a városi közgyűlés hölgytagjai jubileumi szalagot kötöttek a középiskolák 56-os zászlóira.

A forradalom hőseire – közös ünnepségen –  a Kossuth utcai kopjafánál Kiss Bódog Zoltán, a Zala Megyei Történelmi Emlékbizottság elnöke emlékezett. Mint fogalmazott, a magyar történelem legdicsőbb és legtisztább forradalma zajlott 1956 októberében.

Az ország hatalmas egységbe forrt, és bár a szabadságharc elbukott, a forradalom mégis győzött, és máig igazodási pontot jelent életünkben. Európa büszke nemzetévé vált Magyarország, amely ötven évvel ezelőtt felkelt az akkori hatalom diktatúrája ellen.

A szónok felidézte a zalaegerszegi eseményeket: ’56 októberének történéseit, megemlékezett az áldozatokról, az üldözöttekről, a meghurcoltakról. Felsorolta azoknak az egerszegieknek a nevét, akiket bíróság ítélt el a forradalomban való részvételért.

A városi ünnepség az Ady Endre utcai 56-os emlékműnél folytatódott, ahol Erdős László nyugállományú honvéd ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Múzeuma és Történelmi Hivatala főigazgatója mondott ünnepi beszédet, melyben a szabadságharc hőseire emlékezett. „Volt egyszer egy forradalom Zalaegerszegen is” címmel a Reflex Színpad dokumentumjáték keretében mutatta be mi is történt október 26-án és 27-én Zalaegerszegen.

Az emlékműnél dr. Gyimesi Endre polgármester mondott zárszót. Ötven évvel ezelőtt, a forradalom idején egy egész nemzet fogta meg egymás kezét, utalt az összefogásra, majd 1956 hőseire emlékezett, akik példát mutattak a szabadságért való küzdelemben.

Az ünnepség végén koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékmű talapzatánál. (Zala-Lap Kft., V. Zs., P. K. E.)

Tartalom megosztása: