keresés a weboldalon

Emlékezés a kopjafánál

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékezés a kopjafánál

2007 október 25 - csütörtök
„1956. október 23-án az élet látszólag ugyanúgy indult, mint más napokon. Látható jelei nem mutatkoztak annak, hogy napközben olyan események történnek, melyek mind a hazai, mind az európai, sőt a világtörténelemben is mély nyomokat hagynak. Hogy az események végül forradalommá nőtték ki magukat, az a második világháború utáni évek Európában lejátszódó folyamatoknak és a magyarországi belpolitikának volt köszönhető” – kezdte ünnepi beszédét Makovecz Tamás önkormányzati képviselő, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi ünnepségen.

A szónok részletesen szólt az 56-os eseményeket kiváltó okokról, megemlítve a szovjet hadsereg Ausztriából való kivonulását 1955-ben, ami azt a reményt kelthette, hogy a szovjet megszállók hamarosan Magyarországról is kivonulnak. 1956 júniusának végén a lengyelországi Poznan városában munkásfelkelés tört ki, amire a budapesti Petőfi körben és az írószövetségben tömörülő értelmiség egyre nyíltabb politizálással válaszolt.

A fővárosi események ismertetése után a zalaegerszegi októberi helyzetről szólt  Majd felidézte, hogy Zalaegerszeget november 4-én foglalták el a szovjet csapatok. Az azt követő hónapokban sztrájkok, munkástanácsi gyűlések, röpcédulák, tüntetések jelezték a lakosság viszonyát az új hatalomhoz. 1957. januártól a forradalom résztvevőit országszerte tömegesen börtönözték be, sokukat kivégezték.

– Nagy Imrét 1958. június 9-15. között zárt tárgyaláson halálra ítélték. A tárgyaláson elhangzott mondata évtizedek múlva beigazolódott: „Csak az borzaszt el, hogy ugyanazok fognak majd rehabilitálni, akik most felakasztanak!” Holttestét 1961-1989 között az újköztemető 301-es parcellája rejtette. Rehabilitálásának napján halt meg a halálos ítéletet jóváhagyó Kádár János – mondta Makovecz Tamás.

Zalában 1957 végéig a rendőrség 208 esetben folytatott forradalomban való részvétel gyanújával nyomozást. Az ügyészség 124 ügyben 439 ember ellen emelt vádat. 1957-ben 297 személyt ítéltek el a megyében. Egy 1993-ban feloldott adat szerint a harcokban 2 ezer 652 magyar és 669 szovjet állampolgár esett el. A sebesültek száma több mint 20 ezer volt, és mintegy negyedmillió ember hagyta el az országot.

A zalaegerszegi megemlékezésen a Székely Műhely Zenekar és Dévai Nagy Kamilla Liszt díjas előadóművész műsorát láthatták a résztvevők. Az ünnepség, koszorúzással ért véget az 56-os kopjafánál. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: