keresés a weboldalon

Emlékezés (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékezés (Videó)

2016 január 13 - szerda
Megemlékezést tartottak az 1943 januárjában elesett, megsebesült és fogságba esett honvédek illetve munkaszolgálatosok tiszteletére Zalaegerszeg több pontján. A gyertyagyújtással egybekötött eseményeken közel 100-an vettek részt.

A doni hadművelet máig nem foglalta el helyét a magyar történelemben, mivel sokáig még beszélni sem lehetett róla. A 2. magyar hadsereg egy éves hadszíntéri tevékenysége és elszenvedett veresége egyike a magyar história legnagyobb katasztrófáinak. Balaicz Zoltán rövid beszédében utalt arra, hogy számtalan zalaegerszegi család átélte ennek borzalmait.

A polgármester hozzátette: az idén 2. alkalommal szervezett főhajtás továbbra is bensőséges hagyományként marad fenn Zalaegerszegen, melynek középpontjában a csendes tisztelgés áll.

Az andráshidai városrészben is emlékeztek. Varga Kálmán helytörténész egy kivezényelt katona naplóján keresztül érzékeltette a háború borzalmait

A programot az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület előadása zárta. A gyertyagyújtással a magyar csapatok erőn felüli helytállására és a közel 120 ezer katona elvesztésére emlékeztek.

Gy.A./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: