keresés a weboldalon

Emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékeztek (Videó)

2017 november 03 - péntek
A roma holokauszt zalaegerszegi áldozataira emlékeztek a zalai megyeszékhelyen. Hetvenhárom évvel ezelőtt több, mint 100 roma családot hurcoltak el koncentrációs táborokba, ahonnan a legtöbben már nem térhettek haza. A tiszteletükre állított emlékműnél a tragédia túlélői, a város és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai koszorúkkal és mécsesekkel rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt.

A helyi vasútállomásról 1944. november harmadikán indult az a vonat, melynek marhavagonjai az ismeretlenbe vitték a romákat – idézte fel a történteket Forgács József, az egyik túlélő. Őket elsőként a komáromi gyűjtőtáborba, onnan pedig koncentrációs táborokba hurcolták.

Nem engedjük, hogy a borzalmak megismétlődjenek, s a jogfosztottság újra eluralkodjék – fogalmazott köszöntőjében Dömötör Csaba. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint a tragédia nem tettekkel, hanem gondolatokkal kezdődött.

Az ünnepséget követően az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés koszorúit és gyertyát gyújtottak Farkas Ferenc szobrászművész alkotása előtt.

N.D./K.M.

Tartalom megosztása: