keresés a weboldalon

Emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékeztek (Videó)

2017 június 19 - hétfő
Gyászmegemlékezést tartottak a Holocaust 73. évfordulója alkalmából. Az egykori Zsinagógában kegyelettel adóztak a több, mint 1200 zalai mártír emlékének, akik a munkaszolgálat és a deportálás áldozatai lettek.

Nem engedik a feledés homályába merülni azt a szörnyűséget, amit egykor ember, ember ellen követett el. Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke beszédében úgy fogalmazott: a néhány hét alatt elpusztított szinte teljes vidéki zsidóságra emlékeznek.

 A hitközség elnöke szerint agymosás nélkül nem lett volna Holocaust és nem jöttek volna létre a haláltáborok. Mint mondta, a tudás az egyetlen ellenszer. Ezt  dr Vadvári Tibor alpolgármester is így gondolja, aki beszédében úgy fogalmazott: a múlt tanítása a mindennapok része kell, hogy legyen. Mint kiemelte, a történelem és a kultúra közös ügyünk, a Holocaust a magyar história elválaszthatatlan része.

 Az alpolgármester szerint a közös és építő jellegű emlékezés azért is fontos, mert a 20. század borzalmai nem ismétlődhetnek. A gyászbeszédek után megkoszorúzták a Városi Hangversenyteremben elhelyezett emléktáblát.

 Gy.A./K.M.

Tartalom megosztása: