keresés a weboldalon

Emlékhelyek nyomában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékhelyek nyomában

2006 október 17 - kedd
Zalaegerszegen 1989 óta több emléktáblát helyeztek el, és emlékhelyet avattak az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére. Dr. Németh József történész, muzeológus, nyugalmazott múzeumigazgató segítségével tettünk egy képzeletbeli sétát, felelevenítve ezzel az egyes helyszínekhez kötődő eseményeket.

A legrégebbi „az 1956-os forradalom áldozatainak emléktáblája”, melyet az Ellenzéki Kerekasztal állíttatott 1989-ben, az Ady utca 62. számú ház (Zalai Hírlap szerkesztősége) falán. Az ötvenes években itt a Magyar Dolgozók Pártja Zala Megyei Bizottságának székháza volt, s ide szerveztek tüntetést ’56. október 26-án. Az erkélyről azonban a demonstrálók közé lőttek. Az esetnek két halálos áldozata és számos sebesültje volt.

1990-ben az 56-os Kegyeletőrző Egyesület és a POFOSZ „’56-os emlékfasort” telepített a Köztársaság útja és az Alsóerdei út kereszteződésében. Ez az emlékhely kevéssé ismert a lakosság körében, s jelenleg eléggé elhanyagolt állapotban van.

1993-ban készült el a „politikai üldözöttek emléktáblája” a Mártírok úti Kaffka Margit Leánykollégium falán, és az „1956-os forradalom emlékoszlopa”, melyet azóta a Kossuth utcai kopjafaként ismer a város közönsége. A Mártírok úti kollégiumban az Államvédelmi Hatóság működött az 50-es években, pincéjében cellákat alakítottak ki. Ezek helyén 2000-ben kis múzeumot hozott létre a POFSZ és az 56-os Szövetség. Az épület 1956 után a megyei rendőr-főkapitányság székháza lett. A Kossuth utca 45-47. előtt álló kopjafa azért került a mai rendőrség épülete elé, mert a házban székelt a Magyar Szocialista Munkáspárt megyei és városi apparátusa.

A Göcseji Múzeum déli homlokzatára 1999-ben került ki a „Városi Forradalmi Tanács emléktáblája”, jelezve, hogy a forradalom napjaiban itt alakult meg a Zalaegerszegi Városi Forradalmi Tanács. A múzeum mai időszaki kiállítóterme ifjúsági találkozóhelyként (Petőfi Klub) működött akkoriban. Hasonló emléktála van a Megyeháza falán, ezzel a megyei forradalmi bizottság előtt tisztelegnek. Néhány évvel ezelőtt pedig az Ady utcában, a Városi Strandfürdő mellett épült emlékű.

Németh József elmondta, hogy a közeljövőben a Mindszenty-iskola falára is kerül majd egy emléktábla. Az épület egykoron a tanítóképzőnek adott otthont, és itt tanított Szerencsés Rudolf, a forradalmi bizottság elnöke, akit később le is tartóztattak.

Az elmúlt években az október 23-i hivatalos városi megemlékezések a belvárosra koncentrálnak. A Kossuth utcai kopjafa, a két Ady utcai emlékhely, és a Mártírok úti kollégium ad otthont az ünnepségeknek és a fáklyás felvonulásoknak. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: