keresés a weboldalon

Emlékkiállítás az Adyban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékkiállítás az Adyban

2006 április 13 - csütörtök
Németh Tamás keramikus-tanárra emlékeztek kollégák és tanítványok az Ady Iskola Galériájában. Az emlékkiállításon a közel egy éve elhunyt művésztanár munkáiból nyílt tárlat, illetve bemutatásra kerültek a „Németh Tamás Emlékpályázat” alkotásai is, melyet az iskola diákjai körében hirdetnek meg, ezután minden évben. Idén gyertyákkal, és mécsesekkel készülhettek a jelentkezők.

Németh Tamás életének jelentős részét a művészeti gimnázium falai között töltötte, hiszen tizenöt évet tanított itt, és mindössze 44 évesen távozott közülünk – kezdte az emlékezést Frimmel Gyula grafikus-tanár.

Az agyag és a kerámia iránti érdeklődést édesapjától, Németh János keramikusművésztől kapta örökségül. Pályája során a szakma szeretete és a gyermeki naivság együtt volt jelen. Munkái nagyrészt magántulajdonban vannak, a mostani tárlatra barátok, kollégák, rokonok gyűjtötték csokorba a tárgyakat. A víz és a tűz a legősibb elem az emberiség történetében. Aki ezekkel dolgozik, örökké él – mondta a kiállítást megnyitva Rakonczay Ágnes, a kerámiaműhely tanára, a legközvetlenebb munkatárs.

Az első pályázat nyertese Kolondics Sára Luca tizenegyedik osztályos tanuló úgy emlékszik, Németh Tamás óráin mindig nagyon jó hangulat volt, ám mégis komoly szakmai munka folyt. Korongozás közben még ma is fülében csengenek az elhangzott instrukciók. Az örökös jókedve mindenkire hatott, pedig már tudni lehetett, egészségével nincs minden rendben. Halálával sem akart terhelni senki, hiszen nyáron, tanítási szünetben ment el.

A meghirdetett emlékpályázattal azt szeretnék elérni, hogy Tamás emléke tovább éljen az iskolában zajló munkán keresztül. Így azok is ismerni fogják a nevét, akik csak ezután lesznek Adys diákok. (Zala-Lap Kft., P. P., P. K. E.)

Tartalom megosztása: