keresés a weboldalon

Emlékmúzeum (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékmúzeum (Videó)

2016 június 27 - hétfő
1956-os emlékmúzeummá alakítaná az önkormányzat az egykori Martos Flóra majd Kaffka Margit Leánykollégium déli szárnyát. Az ehhez szükséges anyagi forrást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány „Büszkeségpontok” című pályázatából biztosítanák.

Az épület az 1948-as államosítást követően vált az egykori Államvédelmi Hatóság zalaegerszegi székházává. 1967-től 2007-ig leánykollégiumként funkcionált, azóta viszont üresen áll. A megyei 56-os szervezetek képviselői most eredeti állapotában mutatnák be a nagyközönségnek a kínzások egykori helyszínét – mondta Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ megyei elnöke.

A tervezett kiállítás válogatott szakmai anyagok segítségével idézné fel az ÁVH helyi működését. A tárlat egyben a fiatalok történelmi ismereteinek bővítését is szolgálná – hangsúlyozta Stárics Roland, a Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Az átalakításról a közgyűlés legutóbbi ülésén döntöttek. Az előzetes tervek már elkészültek, így sikeres pályázat esetén a város ily módon csatlakozna a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójához – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester.

A helyiség különlegessége, hogy a kétezres évek elején – országos szinten – az elsők között hoztak itt létre 56-os kiállítást. Ezzel olyan múzeumokat előztek meg, mint például a budapesti Terror Háza.

K.Zs./B.P.

Tartalom megosztása: