keresés a weboldalon

Emlékmúzeumot avattak (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékmúzeumot avattak (Videó)

2017 május 15 - hétfő
Emlékmúzeumot avattak Zalaegerszegen, a volt Államvédelmi Hatóság székházában, mellyel a kommunizmus áldozataira emlékeznek. Az avatón elhangzott: akkor erősödünk meg, ha hűek maradunk mindahhoz, amiért a mártírok életüket adták.

A megnyitón először Pál Krisztina énekelt, majd H. Horváth Gyula emlékeztetett: Zalaegerszeg egy nyertes pályázatnak köszönhetően úgynevezett Büszkeségpontot hozhatott létre. Ennek eredményeként az Emlékbizottság támogatásával több mint 33 millió forintból alakították ki a múzeumot.

Kiss Bódog Zoltán, a Politikai Foglyok Szövetségének Zala Megyei elnöke beszédében rámutatott: A magyar szabadságharc vérbefojtása és az ezt követő megtorlás máig érvényes üzenetet hordoz.

Az emlékező szavak után koszorúzással hajtottak fejet a kommunizmus áldozatai előtt. Az ünnepség végén Kaján Imre múzeumigazgató mutatta be a létesítményt, s idézte fel a múlt rémtetteit.

Az egykori ügyeletes tiszt szobájában korabeli rádió hallható. Az ide betérő olvashat történeti összefoglalót, s láthatja azt is, hogyan zajlott akkoriban a vallatás.

A múzeum ezen a héten délután 2-től 5 óráig csoportosan óránként látogatható. A későbbiekben történelmi jeles napokon, illetve a Göcseji Múzeummal egyeztetett időpontokban tekinthető meg.

Az emlékmúzeum nyitva tartása:

http://gocsejimuzeum.hu/hirek/az-emlekmuzeum-nyitva-tartasa

 

N.D./K.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: