keresés a weboldalon

Emléktábla avatás Andráshidán

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emléktábla avatás Andráshidán

2008 március 16 - vasárnap
Novák Mihály, helyi kötődésű író, tanító, történész emléktáblájának avatásával kezdődött az 1848/49 – es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának megünneplése Andráshidán. Az iskolaépület előtt összegyűlt megemlékezőket először Domján István iskolaigazgató köszöntötte, majd a diákok szavalatai után Gyutai Csaba alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője idézte fel néhány gondolattal Novák Mihály életét és munkásságát.

Mint mondta, a Millecentenáriumi Közalapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Németh József, nyugalmazott múzeumigazgató kezdeményezte, hogy a város történetében jelentős szerepet játszó emberek nevét viselő utcák megkülönböztetést kapjanak. Így került emléktábla a Püspöki Grácián és a Botfy utcákba és most a sor az andráshidai Novák Mihály utcán van. Bár a Béres János szobrászművész által készített emléktábla, nem a fent említett utcába kerül, mivel ott nincs közintézmény, viszont a közelben található általános iskola méltó helynek bizonyult minderre, hiszen az intézmény alapítása Novák Mihály nevéhez köthető.

Novák Mihály munkássága sokrétű, szerteágazó, melyek közül leginkább a helytörténeti munkái ismertek. Külön aktualitással bír az ünnep kapcsán a Zala Vármegye az 1848 – as szabadságharcban című kötete, melyből néhány részletet olvasott fel az alpolgármester, majd hozzátette, Novák Mihály életútja bár alkalmas a példaállításra, mégis kissé elfelejtett személyisége a város történelmének. Majd arra bíztatta a jelenlévőket, hogy kutassák tovább ezt az életutat, és mindjobban őrizzék az egykori tanító emléket.

Az emléktábla leleplezése után az ünneplők közösen vonultak a Csillagh térre, ahol a megemlékezés folytatódott. Ennek során a hatodikos tanulók és az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület műsora után megkoszorúzták Csillagh László honvédszázados szobrát. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: