keresés a weboldalon

Emléktábla Boschán Gyulának

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emléktábla Boschán Gyulának

2004 szeptember 07 - kedd
A zalaegerszegi Eötvös és Tompa utcai átjáróban avatták fel Boschán Gyula ügyvéd, királyi kormányfőtanácsos és a helyi zsidó hitközség örökös díszelnökének emléktábláját, melyet Béres László szobrászművész készített. Az ünnepségen részt vevőket Siklósi Vilmos, a hitközség elnöke köszöntötte, majd Németh László, a Zala Megyei Levéltár történésze szólt Boschán Gyula életéről.

A zalaegerszegi születésű ügyvéd (1847-1944) 1878-tól a Zalaegerszegi Ügyvédi Kamara tagja, 1898-tól 1928-ig pedig a titkára, később az örökös díszelnöke lett. A Deák-párt jegyzőjeként is dolgozott. 1933-ban a magyar királyi kormányfőtanácsosi címet adományozták számára. A városi képviselő-testületnek több évtizeden keresztül volt tagja, emellett elnöke a helyi önkéntes tűzoltó egyesületnek. A Vöröskereszt egerszegi egyletének az elnökeként is tevékenykedett. 1924-től a helyi izraelita hitközség dszelnöke.
Németh László avatóbeszédében hangsúlyozta: Boschán Gyula egész élete, magyarsága, a haza iránti elkötelezettsége példamutató mindenki számára. Zsidó ember volt, a szó legnemesebb értelmében polgári, emberi tartásával mutatta a helyes utat. Hitte, hogy a felekezetek békés egymás mellett élésének nincs alternatvája. Élete egyik legboldogabb pillanata volt, amikor 1904-ben, működése alatt felavatták az egerszegi zsinagógát.
A sors nem volt kegyes hozzá. Magyarország leghosszabb praxissal rendelkező ügyvédjét, akit Németh László szerint méltatlanul feledte el a zalai utókor, 1944. július 5-én, 97 évesen családjával együtt deportálták.
Az utca és emléktábla avatáson a város nevében dr. Gyimesi Endre polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester, az ügyvédi kamara nevében dr. Török Ferenc és dr. Szigethy István, a zsidó hitközség nevében pedig Lengyel Lajos és Preisz József helyezett el koszorút. 

Tartalom megosztása: