keresés a weboldalon

Emléktáblát avattak (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emléktáblát avattak (Videó)

2017 március 27 - hétfő
Felavatták Farkas Dávid emléktábláját a róla elnevezett utcában. A megyeszékhely egykori országgyűlési képviselőjének tiszteletére készült mű Dékány Endre önkormányzati képviselő házának falán kapott helyet. Az alkotást Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Az utcát 1928-ban nevezték el Farkas Dávidról, aki – mint elhangzott – alapítványai miatt a városban rendkívül nagy tekintélynek örvendett. Rá emlékezve H. Horváth Gyula Babits Mihály Hazám című versét szavalta el.

A Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány 2005 és 2010 között 16 domborművet avatott a városban – emlékeztetett dr. Gyimesi Endre kuratóriumi elnök. Több év kihagyás után idén folytatják ezt a kezdeményezést, ily módon állítva emléket azoknak, akik a megyeszékhely életében meghatározó szerepet töltöttek be.

Farkas Dávid a város országgyűlési képviselőjeként segítette a vasút és kórház fejlődését, s támogatta a rászoruló embereket. Ezért is jegyzi őt az utókor a szegények jótevőjeként. Ez olvasható ezen a műalkotáson is.

N.D./Cs.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: