keresés a weboldalon

Emlékülést tartottak (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékülést tartottak (Videó)

2017 október 11 - szerda
A protestantizmus zalai évszázadai címmel rendeztek tudományos emlékülést Zalaegerszegen. A program része volt a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak.

A város önkormányzata idén a jubileum miatt 35 millió forintot biztosít arra, hogy a megyeszékhely méltón ünnepelhessen. A programokat országszerte a kormány is támogatja. Ezért hozták létre a Reformáció Emlékbizottságot – mondta Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, majd hozzátette:

Az eseményen – mások mellett – dr. Bilkei Irén is előadást tartott. A Zala Megyei Levéltár főlevéltárosa – Zalát érintően – a reformáció 16. századi kezdetéről és elterjedéséről számolt be.

 

A Zala Megyei Levéltár több programmal kapcsolódott az emlékévhez. Köztük a Vissza a forrásokhoz című tárlattal – tájékoztatott dr. Kulcsár Bálint, a Zala Megyei Levéltár levéltárosa.

 

A kiállítás anyagában szereplő zalai dokumentumok és iratok várhatóan jövő év elején egy kötet formájában megjelennek. A levéltár – az önkormányzattal együttműködve – egy, a zalaegerszegi protestáns felekezetek történetével foglalkozó könyvet is kiad majd.

V.D./I.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: