keresés a weboldalon

Énekszóval a kultúráért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Énekszóval a kultúráért

2006 június 27 - kedd
Jövőre ünnepli ötven esztendős fennállását a Zalaegerszegi Vegyeskar, így érthető, hogy a tagok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy felejthetetlenné tegyék a nem mindennapi jubileumot. Jótékonysági koncert, közös fellépések, jubileumi évadzáró koncert és karácsonyi műsor, azaz számos alkalom nyílik arra, hogy közösen ünnepeljük meg a vegyeskarral ezt a szép évfordulót.

A kórus tagjai természetesen most is gőzerővel készülnek, a minap például a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartottak minősítő, évadzáró és egyben jótékonysági koncertet.

A Városi Vegyeskar 1998-ban „Hangversenykórus cum laude” minősítést kapott, azonban ahhoz, hogy egy amatőr kórus különböző hazai és külföldi pályázatokat be tudjon nyújtani, vagy akár kórusversenyeken részt vehessen, az elért eredményt rendszeresen meg kell erősítenie vagy újítania. A kórus idén újra vállalkozott a megmérettetésre, és a múlt heti koncerten az átalakult minősítési kategóriák alapján a háromtagú szakmai zsűri – Bontovics Jánosné Rába Mária, a Pécsi Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, Tóth Ferenc, Liszt-díjas karnagy és a zsűri elnöke, Kertész Attila Liszt- és Bartók-díjas karnagy – hangversenykórus minősítéssel illette a Városi Vegyeskart.

A vegyeskar 1957-ben alakult, s azóta több karnagyváltáson ment keresztül. 2003 óta Kovács Kata a karvezető, aki már tizennégy éve énekel a vegyeskarban. Jelenleg 45-50 főből áll a „csapat”, ahol örömteli, hogy a férfiak is nagy számban képviseltetik magukat. A vegyekar tavalyi évadja rendkívül mozgalmasra sikeredett. Első fellépésük júliusban volt Balatonlellén, majd röviddel ezután a fővárosi Fiumei úti temetőben Varnus Xavérrel adtak közös koncertet, melyet a Magyar Televízió is közvetített. Decemberben jótékonysági karácsonyi koncertet tartottak az olai templomban, melynek bevételét a Nagycsaládosok Egyesületének ajánlották fel, majd pedig megtartották hagyományos karácsonyi koncertjüket, ahol a pécsi Szélkiáltó együttessel Ariel Ramirez Kreol miséjét adták elő. A vegyeskar „testvérkapcsolatot” ápol a szlovén Ljutomeri kórussal, s több alkalommal közös koncerten vettek részt. Májusban az Egerszeg-fesztiválon láthatta a Zalaegerszegi Vegyeskart a közönség, de emellett a tagok egész évben a mostani minősítéssel egybekötött évadzáró, jótékonysági koncertre készültek.

– Kiemelt eseményként kezeljük az 50 éves fennállás méltó megünneplését, ezért egy nem mindennapi programsorozatot próbáltunk összeállítani a jövő évadra – kezdte Kovács Kata. – 2007 januárjában a magyar kultúra napján közös koncertet tartunk a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral és a Zalai Táncegyüttessel, akik szintén 50 éves megalakulásukat ünneplik jövőre. Májusban, a város napján ismét megszervezzük jótékonysági koncertünket. Tavaly arról határoztak a vegyeskar tagjai, hogy ezt a jótékonysági koncertet az elmúlt év után minden esztendőben megtartjuk, s a bevételt valamelyik alapítványnak, szervezetnek, vagy szociális intézménynek ajánljuk fel. Ebben az évben a jegyekből származó bevételt a Családok Átmeneti Otthonában élő gyerekek számára ajánljuk fel, így támogatva az ő nyári üdültetésüket. Reméljük, ezzel a segítséggel olyan helyre juthatnak el a fiatalok, ahová eddig nem volt módjukban ellátogatni. 2007 júniusában tartanánk a jubileumi évadzárónkat, s ide meghívnánk a vegyeskar korábbi tagjait, karnagyait, vagyis egy nagyszabású ünnepség keretében zárulna az évad. Emellett 2007-ben szeretnénk elindítani egy új programsorozatot Nyugat-dunántúli Kórustalálkozó címmel. Ezzel a rendezvénnyel közelebb kívánjuk hozni a régióban működő kórusokat, vagyis szeretnénk, ha a kórusok rendszeresen találkozhatnának, és ízelítőt adhatnának egymásnak repertoárjukból. Jövő decemberben pedig a jubileumi karácsonyi koncertünkkel búcsúztatnánk a 2007-es esztendőt.

A karvezető elmondta, úgy érzik, az elmúlt évtizedek alatt a Zalai Táncegyüttes, a Szimfonikus Zenekar és a Városi Vegyeskar szerves részévé vált a zalai megyeszékhely kulturális életének. Ez a három együttes immár ötven esztendeje viszi Zalaegerszeg hírét az országban és a határokon túlra.

– A 50. évforduló kapcsán készítünk egy jubileumi kiadványt és egy DVD-t, amelyeken szeretnénk összefoglalni az eltelt időszak fontosabb fellépéseit, eseményeit. Manapság olyan világban élünk, amikor a kultúra egyre mélyebbre süllyed, de mi mindent elkövetünk azért, hogy ez megváltozzon. Szerencsére, a fiatalok között is vannak olyanok, akik szívesen vesznek részt a munkánkban, így nyugodtan mondhatom, hogy megoldott a vegyeskarunk utánpótlása. Éppen ezért biztos, hogy a Városi Vegyekar állandóan változni, „frissülni” fog, s folyamatosan láthat tőlünk újdonságokat a közönség – tette hozzá Kovács Kata. (Zala-Lap Kft., P. Sz., P.K.E.)

Tartalom megosztása: