keresés a weboldalon

Építész-diákkonferencia Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Építész-diákkonferencia Zalaegerszegen (Videó)

2013 április 19 - péntek
Megkezdődött a 19. Nemzetközi Középiskolai Építész Diákkonferencia Zalaegerszegen. Az ünnepélyes megnyitót a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartották. A konferencia három napja alatt a fiatalok elsősorban a népi építészettel ismerkedhetnek meg. Zalaegerszeg Szolnoktól vette át a jelképes stafétabotot – a házigazda a Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép- és Szakiskola.

A zalaegerszegi találkozóra a Kárpát medencei térség 30 iskolájából érkeztek diákok – valamint az olaszországi Udinéből is. Őket Balaicz Zoltán alpolgármester olaszul köszöntötte. 
Az évről-évre megrendezett találkozó egyik legfontosabb célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az épített örökség fontosságára – de az újítás lehetőségeire is. És persze mindig szóba kerül: vajon a ma építészei is képesek olyat alkotni, ami évezredek múlva is állni fog? Rozmán Sándor, a Deák-Széchenyi szakközépiskola igazgatója azt mondta: ez a kérdés minden szakembert foglalkoztat, de mindenki hisz abban, hogy a mai építészek is tudnak maradandót alkotni. A fiatalokat éppen erre igyekeznek ránevelni.


A zalaegerszegi konferencia egyik központi gondolata, hogy megmutassa az építészet népi történeti gyökereit. A tudományos pályázatok mottója is az, mi lehet a „Tiszta forrásnak szép üzenete”. Balaicz Zoltán alpolgármester azt hangsúlyozta a zalaegerszeg.hu-nak, hogy lehet és kell is összhangot teremteni a az értékes hagyományok és a modern megoldások között.


A konferencia három napja alatt a diákok megismerkednek Zalaegerszeg és Göcsej nevezetességeivel, diákok tartanak előadásokat diákoknak, és szórakoztató programok is várják őket. A következő építész-diákkonferencia jövőre Losoncon lesz.
yr/N.G.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: