keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Építményadó bevezetését tervezik Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Építményadó bevezetését tervezik Zalaegerszegen

2015 február 18 - szerda
Építményadó bevezetést tervezi a város. Ezzel akarják pótolni azt a 600 millió forintos hiányt, amit egyebek mellett az iparűzési adó csökkenése okozott. Az új adó a tervek szerint a vállalkozásokat érinti.

Zalaegerszeg az egyetlen olyan megyei jogú város, ahol eddig nem vetettek ki különadót. A gazdasági válság következtében tavaly jelentős mértékben csökkent az iparűzési adó, így emiatt is ezt az évet 1,8 milliárd forintos hiánnyal kezdte a város – mondta Bali Zoltán, a gazdasági bizottság elnöke.

Az építményadó elsősorban a vállalkozásokat terheli. A lakás célú ingatlanokért ugyanis nem kell fizetni. Az adóterhek alól mentességet kapnak még a szakképzésre használt tanműhelyek, orvosi rendelők, kistermelők és mezőgazdasági cégek – tudtuk meg Balaicz Zoltán polgármestertől.

A spórolás jegyében a város vezetői újragondolják a sportfinanszírozás feltételeit, miközben a sport és a közművelődési intézmények összevonását tervezik.

A sajtótájékoztatón elhangzott: hosszútávú cél, hogy az adónemek közül a következő években fokozatosan kivezetik az építményadót.

DZsu/I.G.

Tartalom megosztása: