keresés a weboldalon

Épületdíszek a Kölcseyben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Épületdíszek a Kölcseyben

2006 december 06 - szerda
Szövetség a szépségért címmel Németh János keramikusművész és Szerdahelyi Károly építész köztéri műveiből, illetve az azokról készült fotókból nyílt kiállítás a Kölcsey Ferenc Gimnázium Vajda Lajos Galériájában.

A tárlatot Németh József irodalomtörténész, nyugalmazott múzeumigazgató ajánlotta a diákok figyelmébe. Mint mondta nagy öröm, hogy két kiváló alkotó munkásságába nyerhetnek betekintést a tanulók. Annál is inkább, mert például Szerdahelyi Károly olyan korban volt építész, amikor nehéz volt alkotni, hiszen gúzsba volt kötve a művészek, tervezők keze. Ennek ellenére Zalaegerszeg mégis színesnek mondható építészetileg, sikerült változatos épületeket tervezni.

Állandó alkotótársa volt Németh János, akinek köztéri szobrait, vagy beltéri, nagy alakú domborműveit rengeteg Szerdahelyi által megálmodott épületen ott látjuk. Az első közös munkájuk egyike a fedett uszoda, és annak falát díszítő dombormű. Németh János munkáiban a magyar népművészet elemei és a világ ősi hiedelmeinek motívumai egyaránt megtalálhatók.

Az efféle kiállítások, pedig azért jók, mert a városban járva-kelve ritkán gondolkodunk el egy-egy alkotás, vagy épületdísz jelentésén. A Zóka Gyula fotós által megörökített felvételek előtt, viszont biztos, hogy megállunk egy pillanatra, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassuk a részleteket. (Zala-Lap Kft., P. P. Z. A.)

Tartalom megosztása: