keresés a weboldalon

Eredményes évet zárt a Lész Kft.

Zalaegerszeg címer
Hírek

Eredményes évet zárt a Lész Kft.

2006 december 18 - hétfő
A 2005-ös esztendőhöz képest jó évet zárt a Lakáskezelő Építőipari és Szolgáltató (LÉSZ) Kft. Az előzetes számítások azt mutatják, hogy az előre jelzett és az üzleti tervben is elfogadott nyereséget túlteljesítették. A negyven főt foglalkoztató cég munkájáról, az eredményekről és a nehézségekről is szót váltottunk Udvar Sándor ügyvezető igazgatóval, Vargáné Horváth Piroska gazdasági és Gallai Gábor műszaki vezetővel.

– Eredményeinkhez hozzájárult, hogy igen komoly megbízásokat kaptunk az önkormányzattól, különböző felújítások és átalakítások tekintetében. Például tavaly a negyedik negyedévben kezdtük el a Gönczi ÁMK-ban az étterem kialakítását és az idén nyáron fejeztük be. Aztán a termoform kémények kiváltása, kicserélése, vagyis a béléscsövek biztonságossá tétele is hatalmas munka volt. Kormányrendelet kötelezi a tulajdonosokat, hogy az életveszélyes béléscsővel rendelkező kéményeket át kell alakítani. Erre a gazdasági Minisztérium pályázatot írt ki. Cégünk négy épületet, közel 100 lakást tett biztonságosabbá.
Hasonlóan említésre érdemes a játszóterek építése, illetve karbantartása – folytatja Udvar Sándor. – Csak a LÉSZ Kft. 35 millió forint értékben épített, vagy végzett javításokat a város területén lévő játszótereken. A cég gyártásában – Hadnagy György szobrász tervei alapján – köztéri bútorokat, virágtartókat, padokat, hulladékgyűjtőket értékesítettünk, mintegy ötmillió forint, értékben. Széles a termékskálánk, bőven volt miből válogatni. Vásárolt tőlünk az önkormányzat, iskolák, társasházak. Ezek a köztéri bútorok az Eötvös tértől a Zrínyi útig sok helyen láthatók.

Nem alaptevékenysége a cégnek, de fontos a társasházi közös képviselet. Annak ellenére, hogy a városban több ilyen tevékenységet végző cég létezik, mégis nőtt az idén a megbízások száma. Sőt, még városon kívüli megkeresésünk is van, remélem az érdeklődéseket követően konkrét szerződéseket is kötünk a közeljövőben. Jelenleg tíz munkatársunk foglalkozik a közös képviselettel.
Az ügyvezető igazgató megemlíti: minden családot és céget érint az energiaárak emelkedése, így ők sem kivételek és igyekeznek is védekezni. Az 1967-ben épült irodaépület külső nyílászáróit szeretnék kicserélni. Az idei tervek között szerepel az informatikai, számítógépes háttér fejlesztése, úgyszintén az elavult műszaki eszközök, gépek cseréje.

Vargáné Horváth Piroska arról beszél, hogy az önkormányzat folyamatosan értékesítette a tulajdonában lévő üzleteket. Emiatt jelentős bérleti díjbevételtől esik el a cég. 2007-re a nem lakáscélú helyiségek bérleti díja a 2005. évi bevételnek csak a fele. Ugyanakkor ezzel összefüggésben a kiadások nem csökkennek.

– Folyamatosan nőnek a hátralékok a társasházban lévő szociális bérlakások esetében. Jelenleg mintegy 60 millió forintos kintlévőségünk van. A tulajdonos felel a társasházi fizetési kötelezettségekért, így a bérlők tartozását a szolgáltatók felé a cégnek kell kifizetni. Jelenleg 1016 szociális önkormányzati bérlakás tulajdonosi kötelezettségét végzi a LÉSZ Kft. A bérlők pedig nekünk tartoznak – mondja Vargáné Horváth Piroska. Hozzáteszi: a tartozások behajtása nem könnyű feladat, a jogi utat végig kell járni.

Aki részletfizetést tud vállalni, megkapja ezt a lehetőséget. Egyébként kétszeri hivatalos felszólítás után peres úton folytatódik a tartozások behajtása, ami ha nem sikerül, kilakoltatás lehet a vége. A közelmúltban nem került erre sor Zalaegerszegen, de jövőre várható. Ugyanis, ha valakinek a tartozása meghaladja a 150 ezer forintot, annak fel kell mondani a bérleti szerződését és végül kötelezni kell a lakás elhagyására.

– A bérleti díjak nagysága a szociális bérlakások esetében nem fedezi a költségeinket – veszi át szót Udvar Sándor. – Ezt számos alkalommal szóvá is teszem. Több városban, így például Nagykanizsán is a bérleti díj duplája a zalaegerszeginek. Köztudott, az albérlet piaci ára 35-40 ezer forint között van, az elfogadható ennek a 25 százaléka lenne. De jelenleg 4-5 ezer forintos lakbérek vannak. Pedig ezeket a lakásokat fenn kell tartani, ennyi pénzből azonban nem lehet. 

– A bérleti díjból újítottuk fel a lakásokat, üzleteket, ennek a lehetősége most csökkent – teszi hozzá Gallai Gábor. – Bevételünk 30 százaléka az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok karbantartásából származik, a fennmaradó 70 százalék pedig a piacon szerzett és végzett munka bevétele.

Száz, magántulajdonban lévő társasház képviseletét látják el, ez mintegy 2500 lakást jelent. Mivel jelentős adminisztrációs többlet hárult a társasházakra, egyre többen keresik a céget, hogy bár a képviseletet ellátják, a könyvelést és egyéb adminisztrációs munkát átadnák. Úgy tűnik jövőre több ilyen megbízatása is lehet a LÉSZ Kft.-nek.

Több belvárosi épület felújítása is a cég nevéhez fűződik. Az idén az Ady mozi homlokzata újult meg. Mint Udvar Sándor mondja, ezt a munkát abból a bevételből végezték, amire a jövőben nem igen számíthatnak. A bérleti díjakból származó bevétel 2007-ben csak a javításokat, a gyors elhárításokat, karbantartást és az üzemeltetést fedezi. Mindezek ellenére nem adják fel, hogy az elkövetkezendő években is felújítsanak egy-egy belvárosi épületet. Már régóta szó van a Zóna épület homlokzat felújításáról, lehet, hogy ez lesz a következő… (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: