keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Érmek Lengyelhonból

Zalaegerszeg címer
Hírek

Érmek Lengyelhonból

2005 szeptember 21 - szerda
Varga Endre történészt, a zalaegerszegi Munkácsy-szakközépiskola, és a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem tanárát éppen három évvel ezelõtt mutattuk be olvasóinknak. Az apropót akkor az adta, hogy a lengyel hadsereg történetének és hagyományának népszerûsítéséért, valamint a XX. század eleji lengyel-magyar kapcsolatok terén végzett kutatásaiért kitûntetésben részesítette a Lengyel Köztársaság a zalaegerszegi férfit.

Varga Endre azóta tovább folytatta kutatásait, nemzetközi tudományos konferenciákon tartott előadást, és több publikációt is megjelentetett. A nyár folyamán arra kérte fel őt a krakkói állami levéltár igazgatója, hogy szedje rendbe a birtokukban lévő magyar nyelvű anyagokat. A történelmi Magyarország Árva vármegyei és Szepes vármegyei falvaira vonatkozó iratokat dolgozta fel éppen a spytkowicei raktárban, amikor telefont kapott, hogy jelenjen meg Krakkóban a kitűntetési ünnepségen.

Ezúttal két elismerést vehetett át. Aranyéremmel mondott köszönetet munkásságáért a Nemzeti Emlékhelyek Védelmének Tanácsa, a kombattáns és üldözöttek minisztere pedig „Pro Memoria” érmet adományozott Varga Endrének a második világháború alatt Lengyelország függetlenségéért vívott harc, és harcosok emlékének megőrzésében végzett kiváló érdemeiért. A kitűntetési ceremónián részt vett Nagyiványi Zoltán, a Magyar Köztársaság krakkói főkonzulja is.

– A hivatalos indokláson túl – úgy érzem – egyetemi oktatómunkámért és kutatásaimért kaptam ezeket a kitüntetéseket. Az elmúlt időszakban két ízben hívtak meg nemzetközi tudományos konferenciára. 2004 őszén Krakkóban Teleki Pál miniszterelnök és Lengyelország viszonyáról tartottam előadást, a második világháború lezárásának 60. évfordulója alkalmából pedig, idén májusban Budapesten, a világháború alatti magyar-lengyel katonai kapcsolatokat tártam a hallgatóság elé – számolt be legutóbbi beszélgetésünk óta végzett munkájáról Varga Endre.

Elárulta azt is: folytatta a lengyel légiókban harcoló fiatalok kilétére vonatkozó kutatásait. Egy katonai szakfolyóiratban lengyel nyelven megjelentette Baló Zoltán ezredes visszaemlékezéseit, az I. és II. világháború kiadás előtt álló lexikonába pedig ő írta a XX. századi lengyel hadtörténelemmel kapcsolatos szócikkeket.

Eddig megjelent munkáit, kutatásait kötetbe rendezte, kiadásához kéri az önkormányzat segítségét.

Tartalom megosztása: