keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Esélyegyenlõségi ügynökség alakul

Zalaegerszeg címer
Hírek

Esélyegyenlõségi ügynökség alakul

2005 szeptember 21 - szerda
Az egerszegi önkormányzat az elmúlt évben pályázatot nyújtott be egy nemzetközi konzorcium (Olaszország, Egyesült Királyság, Spanyolország) tagjaként az Interreg III C közösségi kezdeményezés forrásaira.

A beérkezett 115 pályázatból a bécsi székhelyű bizottság márciusban választotta ki azt a nyolc egyéni projektet, köztük a zalaegerszegit is, amelyek céljaik megvalósításához elnyerték az unió pénzügyi támogatását. A program céljáról, a feladatokról sajtótájékoztató keretében számolt be dr. Gyimesi Endre polgármester, Gyutai Csaba alpolgármester és Bresztyenszky Beáta, a projekt főkoordinátora.

Dr. Gyimesi Endre elmondta: a pályázat célja egy átfogó szemlélet kialakítása az esélyegyenlőségi politikához, a nők szerepének bemutatása a helyi fejlesztési folyamatokban. A projekt azokat a területeket célozza meg, amelyek az egyenlőségi demokrácia érvényesülését megakadályozzák. A célok megvalósítása érdekében a projekt magja két fő tevékenységet tervez: az elsődleges feladat egy „helyi egyenlőségi agenda” felállítása, amely egy helyzetfeltáró dokumentum a nők megítéléséről és helyzetéről az adott térségben. Minden résztvevő városban feláll egy helyi esélyegyenlőségi ügynökség, amely amellett, hogy a Helyi Esélyegyenlőségi Ügynökségek Európai Hálózatának a tagja, folyamatosan kapcsolatot tart a megye, a régió minden érintett szervével, civil szervezetekkel.

Gyutai Csaba arról szólt, hogy ez a projekt lehetőség arra, hogy megtanulják, hogyan kell a következő ciklusban az unióból hozzájutni a strukturális alap forrásaihoz. Eddig kevés önkormányzat jutott el. A közel 38 millió forintos támogatás 75 százaléka uniós pénz, 15 százalékát a magyar államnak, míg 10-et az önkormányzatnak kell állnia. A célcsoportba tartoznak a Zala megyében élő nők, közöttük is kiemelt csoport a munkanélküli nők, a roma nők, a hátrányos helyzetűek, illetve az elszigeteltségben élők. Elhangzott továbbá, hogy a Magyarországot képviselő Zalaegerszeg városa lesz az egyetlen partner az újonnan csatlakozott országok közül a projektben. A projekt lezárta után (31 hónap) a hálózat kiépítése során Zalaegerszeg lehet a magyar referenciapont, a módszerek átadásával.

Tartalom megosztása: