keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Esküt tettek a választási bizottságok tagjai

Zalaegerszeg címer
Hírek

Esküt tettek a választási bizottságok tagjai

2006 február 03 - péntek
Esküt tettek február másodikán a választási bizottságok tagjai Kiss Bódog Zoltán, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke előtt, majd dr. Sifter Rózsa, a megyei önkormányzat főjegyzőjétől, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetőjétől átvették megbízólevelüket a Megyeházán. Zala megyében a területin kívül öt egyéni választókerületi bizottság alakult.

Sólyom László köztársasági elnök április 9-re és 23-ra tűzte ki az országgyűlési választások időpontját. Az ezzel kapcsolatos aktuális információkat ismertette sajtótájékoztatón dr. Sifter Rózsa az eskütétel előtt. Mint mondta, minden olyan nagykorú magyar állampolgár, akinek van a Magyar Köztársaság területén lakóhelye, választójoggal rendelkezik. Azok a fiatalok, akik a két forduló között töltik be 18. életévüket, ajánlási joggal ugyan nem élhetnek, de lakóhelyük szerinti választókerületben a második fordulóban gyakorolhatják választójogukat.

A jelenlegi szabályozás megengedi azt, hogy a Magyarországon lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgár a Magyar Köztársaság külképviseletein is leadhatja szavazatát, amennyiben külföldön tartózkodik, és 2006. március 17. 16 óráig kérte a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. Fontos tudnivaló, hogy a külképviseleti szavazás első fordulója egy héttel korábban, vagyis április 2-án történik a kijelölt nagykövetségeken és konzulátusokon az amerikai kontinens kivételével, ahol április 1-jén lehet szavazni. A második forduló időpontja megegyezik, de kivétel ugyancsak az amerikai kontinens, ott az időpont április 22-e. Valamennyi választópolgár február 6. és 10. között kapja kézhez a névjegyzékbe történő felvételéről szóló értesítőt; a névjegyzékek pedig megtekinthetők február 8-tól 15-ig a helyi választási irodákban.

A magyar országgyűlés 386 képviselőjét 176 egyéni választó kerületben, 152 területi listán választják meg, 58 mandátumot az országos listáról osztanak ki. A 176 egyéni választókerületből 5 található Zala megyében, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti és Zalaszentgrót országgyűlési egyéni választókerületi központokkal. A megye 257 településének választópolgárai az öt egyéni országgyűlési választókerületben más és más jelöltekre szavazhatnak.
A területi (megyei vagy fővárosi) választókerületekben pártok jelölhetnek listát, az egyéni választókerületekben a választópolgárok és a pártok is jelölhetnek.

ontos szabály, hogy egy választópolgár csak egy egyéni választókerületi jelöltet ajánlhat. Az ajánlószelvényen pontosan fel kell tüntetnie adatait, és alá is kell írnia az érvényesség érdekében. Az ajánlás nem vonható vissza. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: