keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Esti fényben a református templom

Zalaegerszeg címer
Hírek

Esti fényben a református templom

2004 december 08 - szerda
Minden város megjelenését és megítélését jelentősen befolyásolja, hogy mind az épített, mind pedig a természeti értékeit hogyan tudja megőrizni, megtartani és természetesen bemutatni. Az értékek bemutatásának egyik módja az éjszakai díszkivilágítás.

Zalaegerszegen jelenleg több olyan objektum van, ami már éjszakai fényben úszik. Ilyen a Csány-szobor, a Dél Hercegnője, a Deák-szobor, a Kazinczy tér 4. számú épület, a Legenda-szobor és a Szent István-szobor, a megyei bíróság épülete, a Kálvária kápolna, a Berzsenyi út-Stadion út sarkán lévő szökőkút, a török elleni harcok emlékműve és az 1956-os emlékmű. A városban azonban ennél lényegesen több kivilágításra érdemes érték van. Elsősorban országos műemléki védettségű és helyi védettségű értékek jöhetnek számításba a jövőben. Erről döntött a város közgyűlése is, melyen elhangzott: nem elhanyagolható a szobrok, keresztek, szökőkutak megjelenítése sem. A nem védett épületek között is találhatók olyanok, melyek méltók lehetnek arra, hogy éjszakai kivilágítást kapjanak. A zalai megyeszékhely közigazgatási területén 24 darab műemléki védettségű objektum található, ezek közül leginkább érdemes lenne a Mindszenty tér és plébániatemplom valamint az Arany Bárány Szálló és Levéltár épülete.
A képviselők egyetértettek abban, hogy a díszkivilágítás fejlesztésre kerüljön a következő években, ennek pénzügyi fedezete kidolgozásra kerül a közeljövőben. Ugyanakkor van már rá példa, hogy egyes épületek éjszakai díszkivilágításának megvalósításában vállalkozások is részt vesznek. Ennek szép példája a református templom, a kivilágítás ötlete pedig Matyéka Istváné volt. Cége és a Forest Hungary Kft. anyagilag is támogatták a templom éjszakai kivilágítását.

– Templomunkat 1942. november 29-én, advent első vasárnapján szentelték fel. Az idén advent első vasárnapjára pedig díszkivilágítást kapott, természetesen ünnepélyes keretek között. Régóta szerettük volna, hogy ezt a szép templomot akkor is látnák, ha már sötét van – mondja Török Zoltán református lelkész, a képviselő-testület tagja. – Nagyon örülök, hogy sikerült. A templom díszkivilágítása 2,5 millió forintba került, ehhez az önkormányzat 300 ezerrel járult hozzá. A két vállalkozás mellett jelentős önkéntes adomány is segítette, hogy elképzelésünk valóra vált.

Tartalom megosztása: