keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Európai környezetben és minőségben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Európai környezetben és minőségben

2004 szeptember 03 - péntek
Az államilag akkreditált Progress Nyelvstúdió 2004-es évi akkreditált képzésének kínálatáról, államilag és az unió által is elismert egynyelvű és kétnyelvű angol és német nyelvvizsgáiról olvashatnak Both Krisztinával, az iskola vezetőjével készült írásunkban.

– Az elmúlt 6 év munkájának gyümölcseként nemcsak intézményünk és képzési programunk állami elismerését, tehát akkreditációját vívtuk ki, hanem a Dunántúlon egyedülállóként immár 3, különböző államilag elismert nyelvvizsgát tehetnek le nálunk egy helyen tanulóink, melyek között megtalálható a ma hazánkban legnépszerűbb és Európában méltán legnagyobb hírnévnek örvendő egynyelvű, nemzetközi német Goethe- és a világszerte elterjedt angol Pitman-vizsgák mellett a kétnyelvű, angol EURO-vizsga is.
– Az iskola a nevéhez méltón jelentősen fejlődött külcsínében, felszereltségében is.
– Így van. Iskolánk 2003 nyarán teljesen új építésű helyszínre költözött, a Kölcsey út 25. sz. alá. (Hotel Balaton mellett.) Modern kialakítású, kifejezetten otthonos légkörű, parkettás, pihenő-társalgó résszel is rendelkező, teljesen klimatizált létesítményről van szó, melynek minden előnyét élvezhetik hallgatóink. Ilyen minőségű és igényes berendezéssel szintén garantáltan egyedinek mondható iskolánk a régióban. Ezenfelül a Nemzeti Felnőttképzési Intézet által kiírt pályázat elnyerésének jóvoltából mérvadó infrastrukturális és technikai fejlesztést is magunkénak tudhatunk.
– Mit jelent a hallgató számára az, hogy az iskola és képzése is államilag akkreditált?
– Az iskola munkájának magas minőségbiztosítási követelményi megfelelőségét jelenti, mely mögött mindezek állami felügyelete áll, biztosítva ezzel a garantált oktatási minőséget. De ezeknél a szempontoknál valószínűleg jobban érdekli az a kedves tanulókat, hogy iskolánkban áfamentesen tanulhatnak nyelvet, és további jelentős költségcsökkentő tényező az is, hogy tanulóink a tanfolyami díjak 30%-át visszaigényelhetik személyi jövedelemadójukból. Ezek a kedvezmények csak akkreditált iskolában járnak a hallgatóknak. Ez a két kedvezmény összesen 55%-ot (!) jelent a tanulói pénztárcáknak. Az elmondott kedvezményeket összegezve már 319 (!) Ft-tól lehet nálunk tanulni óránként. Az EU-ban a nyelvtudás olyan alapvető készség, mint az olvasás, írás, és érthető okokból nekünk kell megtanulnunk minimum egy idegen nyelvet. A környező országok példája követendő számunkra is, hiszen pl. Szlovéniában az elmúlt 5 évben közel tízszeresére nőtt a nyelvtanulók száma. Ilyen kedvező állami támogatási rendszer, lásd tandíj 30%-ának visszaigénylése, mellett tudnunk kell nyelvi képzésünkre időt és pénzt fordítani.

– Mindezek szellemében milyen tanfolyamokkal és kedvezményekkel, akciókkal vár minket már a Kölcsey úton a Progress?
– Szeptember közepétől a megszokott kezdőtől a felsőfokú nyelvvizsga-felkészítő szintig 100 és 80 órás, heti 2×3 órás, és heti 1×4 órás tanfolyamok mellett minden aktuális nyelvvizsgánk előtt 1 hónappal 30 órás felkészítő tanfolyamokkal várjuk hallgatóinkat. Részletfizetési, diák- és kismama- kedvezményt továbbra is biztosítunk, ezenkívül az áfamentességet, és az SZJA-igénylést már említettük. Hallgatóinknak rendszeresen tartunk ingyenes próbavizsgákat és nyelvvizsgaakciókat; nyári akciónk keretében Goethe német nyelvvizsgázási lehetőséget nyert Imre Orsolya és Pozvai Zoltán, angolból pedig Euro lehetőséget Ész Dániel, és Pitman vizsgázási lehetőséget Kóbor Hanna Johanna. Ezúton is gratulálunk nekik.
– Mi a helyzet az emelt szintű érettségivel, mi változik a felkészítés és a nyelvvizsgák terén?
– A 2005-ben érettségizők, ha rendelkeznek nyelvvizsgával, és februárig bemutatják azt, még mentesülhetnek az emelt szintű érettségi alól, amely egyébként, teljes mértékben az Európai Keretrendszerhez igazodva, a nemzetközi egynyelvű vizsgák, tehát a Goethe- és Pitman-vizsgák tulajdonságaival rendelkezik, feladattípusai megegyeznek az említett vizsgákéval. Ezért, ha a leendő végzős esetleg nem is akar már nyelvvizsgát tenni, felkészítő tanfolyamaink akkor is nagy segítséget jelentenek neki az érettségire való felkészülésben, ami a továbbtanuláshoz gyűjtögetendő pontszámok szempontjából igen sokat jelent. A nyelvvizsgázással kapcsolatban pedig, hozzá kell, hogy tegyem, hogy a nyelvvizsga sikeressége továbbra sem azon múlik, hányszor próbáljuk meg, tehát nem szerencse, hanem felkészültség kérdése, ezért a többször befizetett nyelvvizsgák árán inkább készüljünk fel alaposan felkészítő tanfolyamokon, és mindig hallgassunk a tanárunk, az iskola véleményére, ezzel felesleges kudarctól és pénzkidobástól óvjuk meg magunkat.

– Mit kell tudni dióhéjban a Progress nyelvvizsgáiról?
– Vizsgáink gyakorlatiasak, a nyelvtanuló nyelvi felkészültségét, rátermettségét mérik, ez az, ami fontos a mindennapi kommunikációban. Az iskola nagy előnye, hogy, mint már esett róla szó, angol és német nyelvből nemcsak egynyelvű, hanem immár kétnyelvű vizsgákat is tartunk, valamint tanfolyamvezető tanáraink vizsgáztatói minősítéssel is rendelkeznek, ezért tanáraink sokrétű vizsgatapasztalatával igazán szakértőktől tanulhatnak diákjaink. A leadott anyagok pedig teljesen vizsgaspecifikusak, tehát biztos, hogy máshol nem kaphatnak ilyen felkészítő anyagokat. A legfontosabb szempont még, hogy angolból 4 éve, németből 2 éve vizsgáztatunk, ezt egyetlenegy más nyelviskola sem mondhatja el magáról a régióban. 3 különböző vizsgakínálatunk 3 szempont alapján is a legoptimálisabb választás lehetőségét hordozza magában: 1. A legszélesebb palettát, egynyelvű és kétnyelvű, angol és német nyelvvizsgákat kínálunk, az egynyelvű vizsgákat az EU miatt hangsúlyozzuk, a kétnyelvű vizsga pedig azért fontos, mert néhány intézmény még mindig csak azt fogadja el. 2. Európában és hazánkban is méltán a legelismertebb, és népszerűbb vizsgákat kínáljuk. 3. A maguk nemében legkedvezőbb árú vizsgákat nyújtjuk.
– Mikor tehetnek legközelebb Pitman-, EURO- és Goethe-vizsgát a jelentkezők?
– Szeptemberi vizsgaidőszakunkra már minden hely betelt, következő német Goethe-vizsgánkat november 25-én, angol Pitman-vizsgánkat november 10-én, angol Euro-vizsgánkat pedig december 18-án tartjuk. Fontos, hogy időben, 1 hónappal a vizsga előtt jelentkezzenek a vizsgázók.
– Meddig kell a tanfolyamokra jelentkezni?
– Legkésőbb szeptember 10-ig kell a szintfelmérőket megírni, és a tanfolyamokra beiratkozni.

Tartalom megosztása: